Gingivita, una din cele mai frecvent întâlnite afecțiuni în rândul populației adulte la nivelul cavității bucale. După caria dentară, gingivita este o inflamație superficială a gingiilor care apare din cauza bacteriilor și a plăcii dentare în exces care se acumulează pe dinți și determină inflamarea gingiilor. Placa dentară este formată din bacterii care se depun pe suprafața dinților, când zahărul sau resturile alimentare care se găsesc în mod obișnuit în cavitatea bucală nu sunt îndepărtate, de aceea atunci când placa dentară se acumulează și nu este îndepărtată la timp pentru un cabinet stomatologic aceasta începe să se întărească și să determine apariția gingivitei.
Concret, cu cât tartrul rămâne mai mult pe suprafața dentară, cu atât gingiile se vor inflama, se vor înroși, vor sângera și vor duce la apariția cariilor, bolilor parodontale până la pierderea dinților.
Factorii de risc ai gingivitei
Gingivita este o afecțiune care poate să apară la orice persoană, indiferent de vârstă, care nu respectă regulile de igienă dentară atât acasă, cât și la cabinet, însă pe lângă igiena dentară există și alți factori de risc implicați în apariția gingivitei cum ar fi:
- fumatul și mestecatul tutunului
- vârsta înaintată a pacientului
- o dietă săracă în vitamina C
- sindromul de gură uscată de care suferă pacientul
- benzile stomatologice care îngreunează curățarea dinților în mod corespunzător
- schimbările hormonale din perioada sarcinii, a menstruației sau chiar a menopauzei
- factori ereditari
- consumul unor medicamente
- anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar al pacienților cum este hivul sau leucemia.
Ce complicații dă gingivita netratată
Aparent inofensivă, gingivita, dacă este lăsată netratată pentru o perioadă mai lungă de timp poate duce la apariția parodontozei iar în cele mai multe cazuri la dinți pierduți din cauza inflamării cronice a gingiilor. Inflamarea gingiilor a fost asociată de-a lungul timpului și cu diabet, boli respiratorii, artrită reumatoidă sau boala arterială coronariană.
Studiile de specialitate efectuate de către medicii din întreaga lume susțin că bacteriile care cauzează apariția parodontozei pătrund în sânge prin țesutul gingival și de aceea apar și probleme de sănătate mai serioase. Gingivita de sarcină, spre exemplu apare din cauza modificărilor hormonale care alterează modul de reacție al organismului la agresiunea plăcii bacteriene și astfel apare sângerarea și inflamarea gingiilor. Pe de altă parte, gingivita acută necrotizantă este o formă mai severă de gingivită care cauzează infecții, dureri, sângerări și ulcerații bucale.
Principalele simptome ale gingivitei
Principalele simptome ale gingivitei includ:
- sângerarea gingiilor
- umflarea gingiilor
- nuanță roșu violaceu a gingiilor
- respirația urât mirositoare
- sensibilitatea gingiilor
- fenomenul de retracție gingivala.
Diagnosticarea gingivitei
Diagnosticarea gingivitei în mod corespunzător se face în urma unei vizite într-un cabinet stomatologic în care medicul va pune diagnosticul pe baza următoarelor investigații:
- istoricul medical al pacientului
- examinarea completă a dinților gingiilor și limbii pentru a observa dacă există placă dentară, retracția gingivală sau inflamații
- radiografia digitală care determină starea rădăcinilor dentare.
Tratamentul gingivitei
Tratamentul corespunzător gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente ale afecțiunii și include următoarele proceduri:
- curățarea profesională a dinților prin detartraj și periaj profesional
- restaurarea dentară în cazul în care există coroane dentare sau plombe care îngreunează curățarea corectă a dinților sau care produc iritația gingiei, medicul stomatolog va trebui să le refacă.