O icoană nu este doar o imagine a chipului sfinților pe pânză. Acesta este un sanctuar care trebuie tratat în consecință. Icoana este o amuletă puternică care va ajuta o persoană să se protejeze de spiritele rele, să supraviețuiască durerii, să scape de durerea fizică și mentală și să depășească dificultățile vieții. În prezent, icoana este dată în principal botezului copilului, precum și tinerilor căsătoriți la nuntă.
În antichitate, nu era acceptat să se ofere unei persoane o icoană pentru o zi de naștere; aceasta a fost asociată cu diverse motive. Una dintre acestea este frica de răutate. Adică persoana care a acceptat cadou icoana a așezat-o în cel mai important loc din casă. Dacă icoana ar fi prezentată cu agresivitate, furie și ură, ar putea dăuna noului său proprietar. Prin urmare, oamenii necunoscuti nu au luat icoana drept cadou.
Se crede că icoana este un cadou foarte respectuos, făcut exclusiv pentru cei dragi. Icoana trebuie dată și primită numai prietenilor apropiați, rudelor – părinților și copiilor, surorilor și fraților etc. De obicei, o icoană este cumpărată într-o biserică sau realizată independent. În biserică, fețele sfinte sunt vândute deja sfințite.
Uneori icoanele sunt brodate, arse pe lemn, pictate. Asemenea opere de artă ar trebui mai întâi sfințite în biserică și abia apoi să fie donate cuiva apropiat. Icoanele făcute în casă nu sunt inferioare ca forță față de cele realizate de preot, ci doar dacă au trecut de ritualul sfințirii. Unii oameni dau o icoană celor dragi pentru a trezi un sentiment de încredere în ei, pentru a aduce persoana iubită mai aproape de Dumnezeu.
Sursă: icoane-art.ro