Un studiu realizat recent și publicat de sciencealert.com arată că există o problemă majoră în ceea ce privește nevoia lumii de panouri solare. Piața în plină expansiune a panourilor solare – care este esențială pentru un viitor cu energie verde– ar putea avea nevoie, până în 2050, de aproape jumătate din cantitatea de aluminiu din lume. Din fericire, există modalități prin care putem atenua această problemă.
Spre deosebire de alte metale mai prețioase, cum ar fi litiul și cobaltul utilizate în realizarea bateriilor reîncărcabile, deficitul de aluminiu nu este o problema; de fapt, este cel mai abundent metal de pe Pământ. Dar producția de aluminiu pur, pentru construcția de cadre la panourile solare, implică costuri uriașe de energie.
Agenția Internațională pentru Energie prevede că panourile solare vor oferi în jur de ⅓ din cererea totală de energie electrică a lumii până în 2050. În 2019, puțin peste 2% din electricitatea globală a provenit din energia solară.
„Asta înseamnă că vom vorbi despre o sarcină de producție enormă care va implica o cerere pentru o varietate de minerale”, explică în lucrarea lor o echipă de cercetători în domeniul fotovoltaic, condusă de Alison Lennon de la Universitatea din New South Wales (UNSW) din Australia.
După cum subliniază cercetătorii, se prevede că lumea va avea nevoie de 85 de ori mai multă energie solară decât producem în prezent, pentru a limita încălzirea globală la -un nivel sigur. Acest lucru ar indica, până în 2050, că peste 40% din producția globală de aluminiu va fi utilizată pentru montarea și instalarea panourilor solare.
Lennon și colegii săi sunt de părere că această creștere enormă a cererii nu presupune folosirea aluminiului:
- în alte tehnologii de energie verde (turbinele eoliene, vehiculele electrice);
- în domeniul transportului și construcția de infrastructură”.
Important este modul în care este fabricat aluminiul. Producția de aluminiu este un proces consumator de energie.
Fiind unul dintre cele mai reciclate materiale din lume, aproximativ 75% din tot aluminiul existent este încă în uz. Capacitatea infinită de reciclare permite aluminiului să joace un rol primordial în creșterea celulelor solare la nivel de terawatt, până în anul 2050.
Analiza specialiștilor a prezentat diverse scenarii până în 2050, cel mai rău caz fiind cel în care intensitatea emisiilor din producția de aluminiu rămâne neschimbată și cererea adaugă aproape 4.000 de megatone de CO2 în atmosferă.
S-a ținut cont de:
- estimările cantității de aluminiu reciclat disponibil pentru utilizare în China, unde sunt produse cele mai multe panouri solare;
- durata de viață a pieselor panourilor solare;
- -evoluția în tehniciletehnicilor de producție a aluminiului.