Hobby-urile sunt esențiale pentru a obține un echilibru între profesie (care poate că nu este mereu o sursă de satisfacții) și viața privată. Activitățile făcute doar din pasiune sunt mereu benefice și sunt o extensie a personalității. Indiferent de profesia de bază, poți fi orice altceva doar de dragul tău: grădinar, muzician, pictor, fotograf, scriitor. Acestea și multe alte activități sunt surse de bucurie și exprimă latura creatoare din noi, cu atât mai mult cu cât un hobby este o activitate practicată mereu cu plăcere.
Pictura stimulează gândirea analitică
Probabil că știi că șansele să devii un artist recunoscut sunt mici, deși nu se știe niciodată cine se poate îndrăgosti de operele tale, dar dacă bucuria de a picta, desena sau doar de a te juca colorând este o continuă sursă de bine, nu ai niciun motiv să te oprești.
Ai nevoie de un sevalet pictura și seturi de culori, pentru că fericirea de a picta este în sine cea mai bună sursă de inspirație. Pictura în fața unui șevalet este o cale de introspecție, autoanaliză, te eliberează de stres și îți îmbunătățește memoria. Și asta nu este tot. Pictura ca hobby este o modalitate care sporește creativitatea, dezvoltă și susține gândirea analitică, ceea ce se poate reflecta inclusiv în succesul din carieră și, nu în ultimul rând, îți oferă o atitudine pozitivă față de lume și viață.
Este bine să ții minte că sunt cu mult mai mulți cei care pictează doar pentru propria lor plăcere, decât creatori consacrați, așa că tot ceea ce trebuie să faci este să continui.
Studiul istoriei dezvoltă imaginația
Probabil unul dintre cele mai interesante și captivante hobby-uri este studiul istoriei. Evenimentele ultimilor ani au făcut din aceasta activitate una care a născut pasiuni și multe patimi. Există studii care arată că oamenii pasionați de istorie sunt foarte buni analiști, au o viziune corectă asupra prezentului și o bună capacitate de a anticipa evenimente.
Studiul istoriei ca hobby presupune documentare continuă și lectura atentă a unor lucrări de specialitate, cu scopul de a realiza un puzzle al evenimentelor trecute, de a descoperi conexiuni noi între diferite momente marcante, toate veritabile lecții pentru prezent și viitor. Este evident că o astfel de activitate, desfășurată ca pasiune, are beneficii: stimulează memoria, deducția, dezvoltă imaginația și alte abilitățile utile în orice domeniu – organizare, analiză logică și capacitatea de a expune ideile în mod clar și persuasiv.
Scrisul ca hobby, un veritabil sport al minții
Atunci când scrisul este doar o pură plăcere personală, nu o activitate profesională, presiunea asociată dispare. În locul ei se instalează libertatea absolută, care-ți oferă posibilitatea de a pune pe hârtie tot ceea ce se naște din amintiri, impresii, sentimente, trăiri sau imaginație. Poți rememora sau crea, totul depinde de cât de determinat ești și de timpul pe care-l aloci acestei activități.
Atunci când scrii pentru tine sau „pentru sertar”, cum se mai spune, este mai puțin despre finisarea textului și perfecțiunea lui și mai mult despre a spune o poveste bună.
Avantajele unei astfel de îndeletniciri: dezvoltarea voinței, consecvență și rigoare (atunci când ții un jurnal, cu note, impresii, opinii și analize personale), generează motivație, dezvoltă limbajul, cursivitatea exprimării, îmbogățește cunoștințele (pentru că cine scrie, simte instinctiv și intens dorința de a citi, lectura fiind o activitate care însoțește scrisul ca un hobby secundar). Această practică stimulează imaginația și memoria și, nu de puține ori, scrisul, ca pură distracție, s-a dovedit un demers excepțional, iar manuscrisele au fost publicate.
Fiecare hobby are beneficii specifice, dar, pe lângă acestea, toate activitățile făcute cu plăcere sunt tonice pentru psihic, echilibrează și detensionează, îmbunătățesc performanțele profesionale și generează fericire.
Sursa foto: Shutterstock.com