Sondele urinare, disponibile pentru bărbați, femei și copiii, reprezintă tuburi flexibile din plastic care ajută la golirea vezicii urinare și la colectarea urinei într-o pungă urinară. Un dispozitiv medical numit sondă urinară este util persoanelor care nu pot urina în mod natural. Dacă îți dorești o procedură sigură, îți prezentăm toate informațiile necesare!
În continuarea articolului, vei afla mai multe detalii cu privire la montarea acestor sonde!
O procedură medicală numită cateterismul uretral, în care se folosește sonda urinară, ajută la drenajul direct al vezicii urinare. Sondele urinare pot fi foarte utile atât pentru pacienții care sunt în spital, cât și pentru cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu, fie ca mijloc de diagnosticare pentru a identifica o varietate de afecțiuni genito-urinare, fie ca terapie pentru a ameliora retenția urinară. Optează pentru montare sondă urinară la domiciliu, de la echipa TruMed.ro. Toate procedurile vor fi efectuate de profesioniști calificați, iar metodele vor fi utilizate pentru a minimiza disconfortul.
● Cine poate efectua montarea sondei urinare?
Nu contează dacă pacientul este la domiciliu sau în spital, montarea unei sonde urinare este efectuată numai de personal medical calificat, medici și asistenți medicali cu experiență.
● Pentru ce tipuri de sonde urinare poți opta?
– Sonde introduse pentru scurt timp, înlocuite imediat ce vezica este golită.
– Sonde care rămân montate timp de mai multe săptămâni. Aici, un balon plin cu apă este utilizat pentru a fixa sonda urinară în vezică. Acest tip de sondă urinară este cunoscută și sub numele de sonda Foley.
Un medic specialist este singurul care poate alege dimensiunea sondei urinare Foley. Sondele urinare Foley pentru copii sunt sterile, prezintă două căi și au dimensiuni 6, 8, 10. Sondele urinare Foley pentru adulți sunt sterile, prezintă, de asemenea, două căi și au dimensiuni 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24.
● Cum se aplică sonda urinară?
Montarea sondei urinare poate fi realizată fie prin introducerea unei sonde în tubul care transportă urina la vezica urinară, fie prin efectuarea unei incizii mici în abdomenul inferior.
● Ce reguli de igienă trebuie să aibă în vedere pacientul?
– Se spală zona în care există sonda urinară cu apa și săpun;
– Se schimbă pungile urinare de două ori pe zi (dimineața și seara);
Dacă apar dureri abdominale, febră corporală de peste 38 grade, se elimină mai puțină urină decât de obicei, lipsă de urină, sânge roșu sau cheaguri în urină trebuie să contactați serviciul medical de urgență.
● Care este intervalul de timp potrivit pentru a face o înlocuire a sondei urinare?
Schimbarea sondei urinare este recomandată după 21 de zile de la instalarea acesteia, pentru a preveni infecțiile, sau dacă sonda nu funcționează.
● Când se poate opta pentru sondajul vezical?
– dacă se dorește recoltarea unei cantități de urină pentru examene de laborator sau pentru a identifica modificări patologice ale uretrei și vezicii urinare;
– atunci când se dorește evacuarea conținutului vezicii, în cazuri în care nu se face spontan sau dacă se efectuează proceduri terapeutice prin sondă;
– pentru ameliorarea funcției renale în caz de insuficiență renală cronică cauzată de un obstacol subvezical care nu poate fi eliminat până când organismul pacientului se reechilibrează biologic;
– cu scopul de a evita apariția globului vezical după operație, ce poate avea consecințe dăunătoare atât locale, cât și generale;
– pentru evaluarea endoscopică a uretrei, vezicii și ureterelor;
– în cazul unei retenții acute de urină sau a unei intervenții chirurgicale pe organele genitale feminine, inclusiv micul bazin.
● Ce contraindicații pot exista?
– infecții acute ale uretrei (risc de însămânțare a VU);
– rupturi traumatice ale uretrei (risc de formarea de cai false, agravarea hematomului perineal);
– stricturi uretrale strânse (risc de cistostomie temporară sau cateterizare cu bujii filiforme);
Fiecare sonda urinară, indiferent dacă este utilizată pentru prima dată sau pe termen lung, oferă beneficii semnificative pacientului. Asigură-te că medicul sau asistentul medical oferă toate instrucțiunile necesare pentru utilizarea unei sonde urinare.
Sursa foto: freepik.com