În fiecare zi facem diferite acțiuni care impactează mediului înconjurător. De la felul în care ne alegem alimentele pentru pregătirea meselor, activitățile zilnice, până la alegerea ținutelor vestimentare, toate sunt strâns legate de natură. Astfel, dacă ești în căutarea unor modalități de a minimiza impactul asupra mediului, îți prezentăm câteva sfaturi cu care să începi:
- Cumpără produse de la producătorii locali
Una dintre acțiunile durabile pentru un viitor sustenabil, este să faci cât mai des cumpărăturile de la producătorii locali. Nu doar că aduci un bine pentru mediu prin reducerea risipei ambalajelor, sau a timpului destinat unui produs să ajungă la tine acasă, dar ajuți și economia locală să crească.
Cu cât este mai mare distanța pe care alimentele o parcurg, adică până să ajungă pe raft și apoi la tine, cu atât se ard mai mulți combustibili fosili, ceea ce duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, dacă achiziționezi produse locale, cresc șansele de a contribui la protejarea mediului înconjurător. Chiar dacă par acțiuni mici, sunt pași siguri pentru un viitor sustenabil.
- Reciclează corect deșeurile
Deșeurile se împart în două categorii: reciclabile sau periculoase. Primele trebuie reciclate în anumite condiții, de aceea este important ca ele să nu ajungă în mediul înconjurător. Printre ele se numără aluminiul, sticla, hârtia, lemnul, plasticul, care se reciclează în compartimente speciale. Deșeurile periculoase sunt deșeuri cu proprietăți toxice, iar dacă nu sunt reciclate corect, efectele negative se vor simți atât în mediu, cât și pentru organismele vii.
O atenție sporită trebuie acordată și reciclării echipamentelor electrice și electronice, cunoscute și sub denumirea de DEEE. Categoria este una complexă și se referă la orice deșeu care a funcționat pe baza curentului electric (electrocasnice mari, mici și electronice). Avantajul reciclării acestor deșeuri este că pot genera numeroase materii ce pot fi reutilizate cu succes, dar conțin și unele componente periculoase, care trebuie colectate cu atenție (baterii, freonul din frigidere etc.).
- Începe o schimbare în activitățile zilnice
Un alt mod la îndemână pentru o schimbare în bine este să îți schimbi unele activități zilnice. Iată câteva modalități la îndemână pe care le poți pune în aplicare:
- folosește pungi reutilizabile sau săculeți din pânză: de fiecare dată când mergi la magazin sau la piață, ia cu tine pungile pe care le ai deja pentru fructe și legume;
- evită pe cât posibil recipientele de unică folosință: acestea vor fi aruncate după prima utilizare, ceea ce duce la un consum iresponsabil;
- învață să reciclezi corect: este important să înțelegi cum și unde se reciclează produsele, în special cele pe care le folosești acasă.
- Folosește produse prietenoase cu mediul
Pentru ca acțiunile tale să aibă un impact pe termen mediu și lung asupra mediului, este important să fii atent și la produsele pe care le folosești, nu doar la acțiunile întreprinse. Foarte multe produse existente în piață conțin substanțe chimice dăunătoare mediului, cum ar fi clorul, fosfații și nitrații. Prin alegerea unor produse prietenoase cu mediul înconjurător, contribui la reducerea impactului negativ pe care le pot avea asupra planetei.
- Repară, nu arunca
Repararea sau reutilizarea lucrurilor este mai puțin dăunătoare mediului înconjurător decât aruncarea lor, deși aceasta din urmă poate fi mai ușoară. Găsești informațiile necesare care să te ajute să repari lucrurile care s-au deteriorat sau cărora vrei să le regândești utilitatea, în proiecte diy sau tutoriale pe internet.
Poți face acest lucru de la obiectele din bucătărie, până la cutiile care îți rămân de la comenzi online. De exemplu, cu puțină creativitate, ai putea transforma peturile în ghivece de flori sau recipiente pentru obiectele din debara.
Acestea sunt doar cinci modalități prin care poți contribui la o schimbare în bine pentru mediul înconjurător și, într-un final, pentru tine. Începe în fiecare zi să le pui în aplicare, prin pași mici, dar siguri pentru siguranța planetei.
Sursa foto: usplash.com