Renovarea bucătăriei este una dintre cele care poate necesită mult timp și dedicare. Asta datorită folosirii zilnice și a expunerii la pete și temperaturi ridicate sau datorită necesității de hidroizolație și depozitare, printre alte motive. Astfel că importanța alegerii blaturilor, chiuvetelor și extractoarelor bune pentru a avea soluții durabile și de bună calitate este crucială.
Fără îndoială, un blat trebuie să îndeplinească, dacă nu toate, aproape toate cerințele următoare: să fie funcțional, ușor de curățat, rezistent și frumos. Este principalul spațiu din bucătărie expus alimentelor și în care vei dori să lucrezi cu ușurință, permițându-ți în același timp să așezi mici electrocasnice sau accesorii culinare. Pentru aceasta, este important să ai grijă la măsurători și materiale. Astfel, un blat are de obicei 63,5 cm și ar trebui să fie amplasat la o distanță de aproximativ 85 cm până la 95 cm de podea. Cât despre grosime, este normal să aibă intre 2 si 3 cm lățime, pentru ca lucrul să fie confortabil. Sunt măsuri orientative, care în orice caz, trebuie adaptate nevoilor fiecărui spațiu.
Blaturi din marmură și granit. Dacă există un cuvânt care le poate defini, acesta este: rezistență. Prima poate fi mai puțin densă și mai poroasă decât granitul, dar, fără îndoială, ambele opțiuni sunt perfecte împotriva zgârieturilor, impacturilor și expunerii la căldură. Un alt avantaj este că sunt ușor de curățat.
Blaturi din porțelan. La fel ca marmura sau granitul, este un material extrem de rezistent la impact, zgârieturi și abraziune. Se remarcă prin durabilitatea sa mare și prin faptul că este un material durabil, precum și ușor de curățat.
Blaturi Silestone. Elegant și sofisticat, acest material este compus din cuarț compact (94%), rășini și alte componente (6%). Este o suprafață neporoasă și rezistentă la pete care, în ansamblu, asigură o durabilitate mare.
Blaturi din oțel inoxidabil. Dacă sunt în bucătării profesionale trebuie să fie pentru un motiv… nu? Acest material este igienic, ușor de curățat și cu un finisaj industrial, care se va remarca în bucătăria ta ca nimeni altul.
Blat din microciment. Este pariul momentului. Datorită rezistenței mari la zgârieturi, umiditate și impact, precum și ușurinței sale de curățare, și-a câștigat o poziție proeminentă printre tendințele în renovarea bucătăriei. În plus, datorită finisajului său sobru și industrial, îl poți combina cu ușurință cu lemn sau laminate.
O chiuvetă bună, în renovarea bucătăriei
Alegerea unei chiuvete este ușoară dacă ții cont de aceste trei premise: ce tip de blat vrei să instalezi, ce material preferi și cum este spațiul disponibil. De aici, va trebui să te gândești dacă vrei o chiuvetă deasupra blatului sau sub blat. Prima constă dintr-o chiuvetă atașată de blat cu marginea sprijinită pe suprafață. A doua opțiune este o chiuvetă integrată, care este mai adâncă și împiedică apa să umezească cu ușurință blatul. În ceea ce privește forma, chiuvetele pot avea una sau două vase. Primul format este cel mai comun și poate avea o suprafață destinată să așeze vasele astfel încât să se scurgă. Al doilea, foarte la modă în bucătăriile mari, poate avea și un scurtor dacă dimensiunea blatului o permite. În sfârșit, trebuie să definești materialul pe care îl preferi pentru chiuvetă.
Cele mai frecvente sunt chiuvetele din inox, datorită rezistenței lor la impact și temperaturi ridicate, deși în timp îți pot pierde strălucirea inițială.
Rășină sintetică sau mineral de cuarț. Prima se remarcă prin faptul că are o rezistență medie la șocuri, zgârieturi si temperaturi ridicate. Al doilea este total opus, tolerând mai bine căldura, precum și impacturile. În plus, deoarece cuarțul este o piatră netedă și neporoasă, petele nu pătrund la fel de ușor.
Granitul. Este un amestec de cuarț cu rășină, care selectat în proporții potrivite, rezultă un material foarte rezistent. Chiuvetele din granit sunt turnate dintr-o matriță, sunt rezistente la șoc și temperatură de până la 250 grade Celsius, zgârieturi, decolorare și impacturi. Suprafața unei chiuvete de bucătărie din granit este netedă la atingere, iar acest lucru este important pentru incorporarea fixă și fără probleme a chiuvetei în blatul de bucătărie.
Ceramica sau marmura. Primul este un material care câștigă adepți în bucătării și se conturează ca un trend ascendent. Motivele? Rezistenta sa la caldură, zgârieturi și impacturi, deși dacă este un impact foarte mare, ceramica se poate sparge. În ceea ce privește marmura, aceasta oferă și o rezistență mare, dar poate face petele să pătrundă mai ușor.
În cele din urmă, alegerea unei hote bune este esențială dacă doriți ca mirosurile, aburul și grăsimea în suspensie să fie absorbite corect. Atunci când alegeți hota, aveți în vedere că zgomotul pe care îl generează nu trebuie să depășească 60 dbs și că cu cât puterea este mai mare, cu atât consumul de energie este mai mare.