În primii doi ani de activitate, 32% dintre afacerile la început de drum eșuează din cauza unui management financiar precar, conform unui studiu realizat în 2021. Deci, pentru a evita acest lucru, ca manager la început de drum, este esențial să înveți cum să asiguri stabilitatea financiară a afacerii tale.
Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi utile.
- Planifică bugetul și gestionează eficient cheltuielile
Atunci când ești la început de drum în administrarea afacerii tale și nu ai experiență în domeniul financiar, planificarea bugetului și gestionarea eficientă a cheltuielilor pot fi provocatoare. Cu toate acestea, trebuie să știi că există câteva sfaturi care te pot ajuta să menții un flux de numerar optim pentru afacerea ta.
Primul lucru pe care îl poți face este să elaborezi un buget realist pe cel puțin 12 luni de activitate. Asta înseamnă să stabilești toate cheltuielile necesare activității tale. Pe lângă plata salariilor, a chiriei și cheltuielile de producție, nu uita să incluzi un buget pentru costuri suplimentare neprevăzute, dar și cheltuielile aferente taxelor și impozitelor. Descoperă ce taxe și impozite pentru SRL și PFA trebuie să plătești în 2023.
Dacă ai stabilit aceste detalii, înseamnă că ai obținut o nimagine clară asupra costurilor afacerii tale și că este momentul să îți setezi obiectivele financiare. Acestea pot fi: înregistrarea a 800 de comenzi într-un trimestru, obținerea unui venit cu 15% mai mare decât în trimestrul anterior sau reducerea cheltuielilor cu 10% pentru anul în curs.
În funcție de obiectivele pe care ți le-ai propus, este necesar să monitorizezi și să ajustezi strategia de bugetare astfel încât să fie în concordanță cu situația reală. De exemplu, pentru creșterea numărului de comenzi și a venitului poți să apelezi la strategii de marketing și la promovare plătită, în timp ce pentru reducerea cheltuielilor poți să revizuiești periodic bugetul pentru a elimina cheltuielile care nu contribuie la dezvoltarea businessului tău.
- Diversifică mereu sursele de venit
Cheltuielile sunt adesea fluctuante și, mai ales la început de drum, pot exista situații neprevăzute pentru care este bine să ai mereu buget disponibil. Indiferent că ne referim la repararea unui echipament de producție, creșterea prețului la materii prime sau necesitatea creșterii stocului, acestea presupun cheltuieli fără de care businessul nu poate funcționa.
De aceea, este important să nu depinzi de o singură sursă de venit, ci să încerci încă de la început să identifici noi oportunități. Iată cum poți face asta:
- Analizează concurența și nevoile consumatorilor pentru a identifica oportunități neexploatate.
- Extinde linia de produse pentru a intra pe noi piețe și dezvoltă pachete sau oferte speciale.
- Stabilește parteneriate cu alte afaceri complementare și exploatează colaborări cu influenceri sau branduri cunoscute.
- Anticipează situațiile de risc și ia măsuri din timp
Anticiparea situațiilor de risc este la fel de importantă ca identificarea oportunităților. În timp ce acestea din urmă te pot ajuta să-ți dezvolți afacerea, situațiile de risc prevăzute din timp îți oferă ocazia să implementezi strategii care să diminueze efectul negativ al acestora.
Iată câteva exemple de situații de risc cu care te poți confrunta și cum să le anticipezi:
- Probleme cu furnizorii și lanțul de aprovizonare. Pentru a le anticipa, evaluează periodic performanța furnizorilor și identifică riscurile potențiale în lanțul de aprovizionare. Mai apoi, diversifică sursele de aprovizionare și dezvoltă un stoc de siguranță pentru a face față potențialelor întârzieri.
- Schimbări în comportamentul consumatorilor. Pentru a anticipa astfel de modificări, analizează constant feedbackul clienților și monitorizează schimbările în preferințele și comportamentul de cumpărare al acestora. Fii flexibil și pregătit să ajustezi ofertele și strategiile de marketing în concordanță cu noile trenduri.
- Schimbări legislative. Acestea reprezintă într-un mod indirect riscuri financiare deoarece, dacă nu ești la curent cu schimbările legislative, poți fi nevoit să plătești amenzi și penalizări pentru nerespectarea legii. De aceea, este important să menții o relație bună cu experți legali și să fii pregătit să ajustezi procesele afacerii în concordanță cu noile reglementări.
- Acordă atenție investițiilor strategice
Cu siguranță, atunci când ți-ai deschis propriul business, ai făcut-o cu gândul de a-l transforma într-unul sustenabil care să fie profitabil pe termen lung. Însă, este bine să știi că pentru a atinge acest obiectiv nu este suficient să gestionezi eficient finanțele și să anticipezi situațiile de risc, ci este important să acorzi atenție și investițiilor pentru dezvoltare.
Iată câteva idei de investiții:
- Investiții în tehnologii inovatoare. Acestea cresc eficiența operațională și îmbunătățesc experiența clienților. În plus, pot include implementarea unui sistem CRM (Customer Relationship Management) pentru optimizarea relațiilor cu clienții sau a unui software pentru gestionarea inventarului.
- Investiții în cercetare și dezvoltare. Indiferent de domeniul de activitate, inovația este cheia succesului și, ca să fii inovator, trebuie să cauți mereu modalități de a îmbunătăți și de a descoperi noi idei de produse și servicii.
- Construiește o cultură financiară organizațională solidă
Deși investițiile strategice și propriile măsuri de gestionare a finanțelor te pot ajuta să obții un cashflow stabil, este esențial ca toți oamenii tăi să înțeleagă importanța stabilității financiare. În acest context, abordarea unei comunicări deschise și transparente este principala metodă pentru a crea o cultură financiară organizațională solidă.
Asigură-te că echipa ta înțelege principiile financiare de bază. Organizează sesiuni de formare sau seminarii pentru a le oferi angajaților cunoștințe despre termeni financiari cheie, cum ar fi bugetul, profitul și pierderea. În același timp, este important ca informațiile financiare ale companiei să fie accesibile și ușor de înțeles pentru toți angajații, nu doar pentru cei din departamentul financiar.
Nu în ultimul rând, împărtășește cu echipa obiectivele financiare ale organizației. Fie că este vorba despre creșterea vânzărilor, reducerea costurilor sau îmbunătățirea fluxului de numerar, implică angajații în direcționarea eforturilor lor spre atingerea acestor obiective.
De la planificarea financiară și diversificarea surselor de venit până la implementarea unei culturi financiare eficiente, toate aceste acțiuni te pot ajuta să obții o stabilitate financiară pe termen lung pentru afacerea ta. Pune în aplicare informațiile din acest articol și construiește o bază solidă pentru businessul tău.
Sursă foto: shutterstock.com