Vrei să folosești lentile și nu știi pe care să le alegi? Știai că sunt mai multe tipuri de lentile de contact? În acest articol vei citi despre cele 7 tipuri de lentile și ce probleme rezolvă acestea, ca tu să faci alegerea corectă, din prima.
1. Lentile de contact moi
Acestea sunt cele mai populare și mai ușor de purtat lentile de contact. Sunt fabricate dintr-un material flexibil, hidrofil, care permite oxigenului să treacă la nivelul ochiului.
Lentilele moi sunt folosite pentru corectarea diferitelor afecțiuni oculare, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia. Ele sunt disponibile în variante de zi cu zi, săptămânale, lunare, precum lentilele de contact Air Optix Night & Day Aqua, 6 bucăți, pe care trebuie să le porți 30 de nopți încontinuu, sau de lungă durată.
2. Lentile de contact tari
Cunoscute și sub denumirea de lentile de contact rigid gas permeable (RGP), acestea sunt mai rigide decât lentilele moi și permit o oxigenare mai bună a ochiului. Lentilele tari sunt utilizate pentru corectarea unor probleme de refracție mai complexe, precum astigmatismul sau keratoconusul.
Adaptarea la aceste lentile de contact RGP poate dura mai mult decât la lentilele moi, deoarece acestea sunt mai puțin flexibile și inițial pot fi mai puțin confortabile. Datorită dimensiunii lor mai mici și a rigidității, lentilele tari pot să se deplaseze mai ușor de pe cornee, mai ales în timpul activităților intense.
3. Lentilele de contact colorate
Ele sunt lentile de contact moi care îți pot schimba culoarea ochilor sau pot accentua culoarea naturală a irisului. Sunt disponibile într-o gamă largă de culori și pot fi utilizate atât în scopuri cosmetice, cât și terapeutice.
Unele lentile de contact mai noi sunt făcute din hypergel, exact ca și lentilele de contact pentru prezbiopie Biotrue ONEday, 30 bucăți, care este inspirat din biologia ochiului. Acest material la bază seamănă cu o lacrimă umană și ajută la hidratarea ochiului.
Persoanele cu deficiențe de vedere a culorilor (daltonism) pot beneficia de lentile de contact colorate special concepute pentru a ajuta la distingerea culorilor. Aceste lentile pot filtra anumite lungimi de undă ale luminii pentru a accentua diferențele de culoare.
4. Lentilele de contact torice
Aceste lentile sunt proiectate special pentru corectarea astigmatismului. Ele au o formă specială și stabilizarea necesară pentru a corecta distorsiunile cauzate de corneea neregulată în astigmatism.
Un aspect interesant al lentilelor de contact torice este modul în care sunt proiectate pentru a rămâne stabile pe ochi, necesitând o corecție precisă pe un anumit ax, pentru a ajuta oamenii ce suferă de astigmatism.
5. Lentile de contact multifocale
Lentilele de contact multifocale seamănă cu cele moi deoarece ajută la corectarea a mai multor probleme de vedere, cum ar fi prezbiopia, miopia și hipermetropia. Ce le diferențiază este abilitatea de a permite purtătorului să vadă clar atât la distanțe apropiate, cât și la distanțe îndepărtate, fără a mai fi necesară purtarea de ochelari de vedere.
6. Lentilele de contact terapeutice
Acestea sunt lentile de contact care sunt utilizate în scopuri medicale, cum ar fi tratarea afecțiunilor oculare, protejarea corneei în timpul vindecării, după o intervenție chirurgicală sau ca suport pentru alte tratamente oftalmologice.
Lentilele terapeutice protejează suprafața corneei și oferă un mediu de vindecare pentru diverse afecțiuni, cum ar fi eroziuni corneene, ulcere, keratopatie punctată sau după intervenții chirurgicale oculare. Ele acționează ca un scut protector, reducând durerea și prevenind frecarea pleoapelor pe corneea afectată.
7. Lentile de contact sclerale
Lentilele de contact sclerale sunt lentile mari, rigide, care acoperă nu doar corneea, ci și o parte semnificativă a sclerei (albul ochiului). Ele creează un rezervor pentru lacrimi între lentilă și cornee, oferind un confort deosebit și protecție pentru ochi.
Datorită dimensiunii lor, lentilele sclerale sunt extrem de stabile și confortabile, deoarece nu se mișcă la fel de mult ca alte lentile rigide. Rezervorul de lacrimi ajută la reducerea frecării și iritației.
Fie că ai nevoie de corecție pentru probleme de vedere comune, cum ar fi miopia sau hipermetropia, sau de soluții pentru afecțiuni mai complexe, precum astigmatismul sau keratoconusul, există o lentilă de contact perfectă nevoilor tale specifice.