Țânțarii pot deveni o adevărată pacoste pe timp de vară; nu doar că înțepăturile lor sunt deranjante, dar ei pot fi și purtătorii unor boli precum malaria, febra Dengue, Zika sau West Nile. Protecția împotriva țânțarilor devine, astfel, esențială, mai ales în perioadele calde și/sau umede. Iată câteva sfaturi utile pentru a te proteja!
- Folosește produse repelente pentru insecte
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a ține țânțarii la distanță este utilizarea repelentelor împotriva insectelor. Produsele care conțin DEET, picaridin sau IR3535 sunt, de obicei, cele mai eficiente. Un repelent de tipul spray anti-tantari Assista este foarte apreciat de către utilizatori din punct de vedere al eficienței, cât timp este corect folosit.
Aplică repelentul pe pielea expusă și pe haine, conform instrucțiunilor de pe etichetă. Dacă folosești și protecție solară, aplic-o mai întâi pe aceasta și abia apoi repelentul.
- Folosește îmbrăcăminte adecvată
Majoritatea hainelor pot oferi o barieră fizică împotriva țânțarilor. Poartă haine cu mâneca lungă și pantaloni lungi, mai ales la orele la care micile insecte sunt cele mai active, cum ar fi dimineața devreme și seara. Culorile deschise sunt preferabile, deoarece se pare că sunt mai puțin atractive pentru țânțari.
- Verifică integritatea plaselor pentru țânțari
Plasele de țânțari sunt esențiale pentru a preveni intrarea acestora în locuință; în zonele masiv infestate se recomandă folosirea plaselor de țânțari și în jurul paturilor, pentru un plus de protecție.
Asigură-te că toate ferestrele și ușile sunt echipate cu plase de țânțari bine fixate și integre; înlocuiește-le atunci când țesătura lor fină se degradează!
- Elimină locurile favorabile înmulțirii țânțarilor
Țânțarii se reproduc în apă stătătoare, așa că eliminarea surselor de apă stagnantă din jurul casei este esențială. Verifică și golește periodic apa din vasele de flori, jgheaburile înfundate, anvelopele vechi și orice alte obiecte care pot colecta apa.
Schimbă apa din vasele animalelor de companie și păstrează piscinele curate și acoperite atunci când nu sunt folosite.
- Folosește ventilatoare de terasă
Țânțarii sunt insecte fragile, afectate de vânt. Utilizarea ventilatoarelor poate ajuta la crearea unui mediu neprimitor și te poate proteja. Poziționează ventilatoare în zonele de relaxare de la exterior și redu, astfel, numărul de țânțari care abia așteaptă să te atace.
- Folosește plante repelente în zone-cheie ale grădinii
Există plante care au proprietăți repelente împotriva țânțarilor, precum lavanda, menta, busuiocul, gălbenelele sau rozmarinul. Plantarea lor în jurul casei sau în ghivece poate descuraja țânțarii și le poate reduce numărul. În plus, grădina ta va arăta mai frumoasă și va fi, cu siguranță, mai parfumată!
- Folosește insecticide dedicate
Atunci când populația de țânțari din jurul casei este mare și ai aplicat deja toate măsurile naturale posibile fără efect, apelează la insecticide dedicate. Pulverizează-le în zonele în care se adăpostesc țânțarii: în vegetația densă, gardurile vii și alte zone umbroase. Folosește numai produse specifice pentru țânțari și respectă întocmai instrucțiunile de pe etichetă pentru a evita eventualele riscuri pentru sănătate!
- Evită orele critice
Țânțarii sunt activi îndeosebi la amurg și în zori. Dacă este posibil, evită să petreci timpul în aer liber la aceste ore. Dacă trebuie să ieși, ia măsuri de protecție precum aplicarea repelentelor și purtarea hainelor care acoperă o suprafață cât mai mare din corp.
- Menține curățenia în interior
Țânțarii pătrund adesea în interiorul casei, prin spații numai de ei știute. Menținerea unui nivel ridicat de curățenie poate ajuta la reducerea numărului de insecte. Aspiră regulat și curăță podelele, elimină locurile în care ar putea să se adăpostească și folosește vaporizatoare electrice cu repelente pentru a ține țânțarii la distanță!
O protecție eficientă împotriva țânțarilor necesită o combinație de măsuri preventive și acțiuni proactive. Adoptă aceste sfaturi, protejează-te pe tine și pe cei dragi și îmbunătățește-ți confortul zilnic!
Sursa foto: Shutterstock