Ce trebuie să știe titularii autorizației de mediu?

Potrivit cadrului legal actual, pentru agenții economici a căror activități întreprinse prezintă un pericol atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea oamenilor, se impune respectarea obligației de a obține autorizația de mediu. Acesta este documentul ce stabilește modul de funcționare al proceselor operaționale desfășurate de companie, urmărind prevenirea și reducerea efectelor negative generate mediului. 

Însă, odată emisă această autorizație de mediu, agenții economici trebuie să respecte măsurile de protecție stabilite și să aducă îmbunătățiri constante sistemului de management de mediu implementat la nivel de organizație. 

Acest act trebuie considerat ca un punct de plecare în demersurile întregii societăți la asigurarea unui nivel înalt de protecție a mediului. Mai mult decât atât, potrivit legislației în vigoare, documentul de reglementare este valabil pe tot parcursul funcționării activității unei companii, în măsura în care titularii acestui act obțin viza anuala autorizatii de mediu.

În esență, toți cei care dețin autorizația de mediu, indiferent de data sa de emitere trebuie să respecte obligația de a solicita această viză.

Ce rol îndeplinește viza anuală a autorizației de mediu?

Viza anuală reprezintă o dovadă a efectuării activității titularului în baza cadrului de funcționare stabilit în autorizația de mediu. Cu alte cuvinte, rolul ei este de a valida dacă agentul economic și-a păstrat parametrii de lucru. 

În Ordinul 1150/2020 este prevăzută procedura de aplicare a vizei anuale (termene, acte necesare etc.). Astfel, pentru a obține viza, titularul autorizației trebuie să pregătească o serie de acte pentru a le depune la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

În ce constă procedura de aplicare a vizei anuale?

Procedura prevede termenul limită în care titularul trebuie să depună solicitarea vizei, dar și documentația necesară. Prin urmare, agentul economic ce deține autorizația de mediu este obligat să solicite aplicarea vizei anuale în termen de maxim 90 de zile și de minim 60 de zile înainte de data obținerii autorizației.

Documentația pentru emiterea vizei anuale trebuie să includă:

  • Cererea tip menționată în anexă nr. 1 la Procedura de aplicare;
  • Raportul anual de mediu și/ sau raportările stabilite în autorizația de mediu, în funcție de specificul activității desfășurate;
  • Declarația pe proprie răspundere că activitatea este prestată conform cadrului de funcționare pentru care a fost emisă autorizația de mediu/ autorizația integrată de mediu;
  • Dovada plății taxei de evaluare a solicitării.

Trebuie menționat faptul că procedura este una riguroasă, mai precis dacă nu se respectă termenul de solicitare a aplicării vizei de către titular, atunci se aplică sancțiunea suspendării autorizației din data asociată emiterii, pe un termen ce corespunde perioadei de întârziere.

Autoritățile responsabile cu protecția mediului verifică documentele și solicitarea depusă în termen de 15 zile lucrătoare. Totodată, în această perioadă, autoritățile pot cere informații, acte suplimentare sau o vizită a locației în vederea unei analize privind respectarea cadrului de funcționare menționat în autorizație.

Astfel, în urma acestui termen în care sunt luate în calcul aceste aspecte, autoritatea competentă emite decizia aplicării/ respingerii solicitării vizei anuale a autorizației de mediu.