Introducere
Cele 10 Porunci sunt cunoscute si recunoscute de catre majoritatea religiilor din lume. Ele au fost primite direct de la Dumnezeu lui Moise si reprezinta regulile fundamentale ale religiei crestine. Acestea sunt divizate in doua parti principale: primele sase porunci vorbesc despre relatiile pe care trebuie sa le avem cu Dumnezeu si cele patru ultime sunt despre relatiile intre oameni. Dorinta lui Dumnezeu este ca aceste porunci sa fie respectate si sa servim ca exemplu pentru ceilalti. Acest articol va oferi o privire mai profunda asupra tuturor decalogului.
Prima Porunca
Prima Porunca spune: "Să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine". Aceasta porunca vrea sa ne arate ca Dumnezeu este singurul dumnezeu al adevarului si al binelui si ca nu trebuie sa ne inchinam mai multor zei, ci doar Unuia. Alte religii au mai mult decat un dumnezeu, dar aceasta porunca ne arata ca, pentru a-L sluji pe Dumnezeu si a-i fi credincios, avem doar o singura optiune. Este foarte important sa ne amintim toate acestea pentru a nu fi amagiti de conceptiile false.
A Doua Porunca
A Doua Porunca spune: "Să nu iei în deșert numele Domnului Dumnezeului tău, căci Domnul nu va lăsa fără pedeapsă pe acela care ia în deșert numele Său". Aceasta porunca vrea sa ne invete cum sa ne comportam si sa respectam numele lui Dumnezeu. Este un mod de a-L onora si a-L respecta pentru ca numele Lui este sfant. Utilizarea numelui lui Dumnezeu in mod gresit sau fara respect poate avea consecinte grave, asa cum ne arata aceasta porunca.
A Treia Porunca
A Treia Porunca spune: "Păzește zilele de odihnă, ca să le sfințești". Aceasta porunca ne invata sa pastram Sfanta zi de odihna si sa fim recunoscatori pentru ceea ce Dumnezeu ne-a oferit printr-o zi de odihna. Este important sa ne amintim sa ne dedicam acelei zile pentru a ne odihni, pentru a nu lucra si pentru a ne bucura de prezenta lui Dumnezeu. Aceasta porunca ne ajuta sa ne amintim cat de important este sa ne odihnim si sa ne dedicam zilei de odihna.
A Patra Porunca
A Patra Porunca spune: "Onora pe tatăl tău și pe mama ta", aceasta porunca are ca scop sa invatam sa respectam si sa fim recunoscatori fata de parintii nostri. Ne indeamna sa fim buni cu parintii nostri si sa le oferim respectul si recunostinta pe care acestia le merita. Acest lucru poate fi realizat prin cuvintele noastre si prin actiunile noastre, prin ascultarea cuvantului lor si prin respectarea lor. Acest lucru ne va ajuta sa ne intelegem si sa avem o relatie mai buna cu parintii nostri.
A Cincea Porunca
Cele mai citite articole
A Cincea Porunca spune: "Să nu ucizi". Aceasta porunca ne invata sa pretuim viata noastra si a altora si sa ne asiguram ca nu facem vreun rau cuiva. Exista multe forme de a ucide, prin violenta fizica, prin violenta verbala si prin violenta emotionala. Este important sa ne amintim ca viata este un dar prețios de la Dumnezeu si ca trebuie tratat cu respect și grija. Uciderea a orice forma de viata nu este o escapare corecta.
A Sasea Porunca
A Sasea Porunca spune: "Să nu furi". Furatul este un act negativ si nu este aprobat de catre Dumnezeu. Aceasta porunca ne invata sa fim onesti si sa respectam proprietatea altcuiva. Furtul nu este numai o incalcare a legii, ci si o incalcare a cuvintelor lui Dumnezeu. Furatul poate avea consecinte grave asupra celui care fura, asa ca este important sa ne amintim sa fim onesti si sa respectam proprietatea altcuiva.
A Șaptea Porunca
A Șaptea Porunca spune: "Să nu mărturisești în chip strâmb pe aproapele tău". Aceasta porunca ne invata sa fim corecti si sa respectam opiniile altora, chiar daca nu suntem de acord cu ele. Este important sa ne amintim sa nu spunem ceva despre ceilalti care nu este adevarat si sa nu ne folosim cuvintele pentru a rani pe cineva. Este important sa fim corecti si sa respectam opiniile altor persoane, chiar daca nu suntem de acord cu ele.
A Opta Porunca
A Opta Porunca spune: "Să nu dorești femeia aproapelui tău, nici casa lui, nici robul sau robia, nici boul sau asinul, nici orice animal al aproapelui tău". Acesta porunca ne invata sa nu avem dorinte marunte si sa ne bucuram de ceea ce avem. Este important sa nu ne dorim lucruri care apartin altora si sa ne bucuram de ceea ce avem. Acest lucru ne invata sa fim recunoscatori si sa ne bucuram de ceea ce ne-a dat Dumnezeu.
A Noua Porunca
A Noua Porunca spune: "Să nu mărturisești contra aproapelui tău pângărire nedreaptă". Acesta porunca ne invata sa nu mai facem afirmatii negative despre ceilalti. Este important sa ne amintim sa fim feriti de vorbele negative si sa ne limitam la cuvinte pozitive. Aceasta porunca ne invata sa ne respectam unii pe altii si sa fim recunoscatori pentru ceea ce facem unii pentru altii.
A Zecea Porunca
A Zecea Porunca spune: "Să nu poftesc bunurile aproapelui tău". Aceasta porunca ne invata