Schimbările mediului de lucru sunt din ce în ce mai concrete și mai adaptate la stilul de viață accelerat și complex. Angajații vor de la un job mult mai mult decât un salariu atractiv. Alte criterii și beneficii, pe lângă salariu, sunt cele care înclină, de fapt, balanța în direcția motivației la muncă. Este deja demonstrat că motivația angajaților are directă legătură cu productivitatea, astfel că managerii trebuie să urmărească aceste aspecte și să se asigure că au deschidere în oferirea unor beneficii atractive. Iată mai jos câteva idei cu care angajații rezonează extrem de bine.
Mediu de lucru sigur
În această perioadă de revenire după pandemie, avem tendința clară de a fi mult mai atenți la securitatea în muncă și la toate măsurile pe care trebuie să le luăm în acest sens. În plus, suntem atenți la protecția sanitară a angajaților și la mediul înconjurător, pe care îl dorim sănătos. Din această perspectivă, Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, a dezvoltat IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădiri ce conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale menite să îmbunătățească protecția sanitară a spațiilor de birouri.
Flexibilitatea programului și a modului de lucru
Acum un deceniu a lucra câte 5-9 oameni într-un spațiu comun, poate chiar la același birou, de luni până vineri, era normal. Munca flexibilă era un privilegiu ocazional sau o facilitate, pentru perioadele în care existau, de exemplu, probleme de sănătate. Însă, între timp, piața muncii a devenit din ce în ce mai dinamică, iar nevoile angajatilor s-au schimbat mult. Astfel, nu mai este suficient să existe un program de lucru flexibil, ci și spații adaptate nevoilor angajaților. Un exemplu în acest sens sunt spațiile de co-working, în care se pot aduna echipe restrânse pentru a dezvolta proiecte punctuale. Astfel de spații sunt propice productivității și colaborării, aflându-se, de cele mai multe ori, în apropierea unor cafenele, în care oamenii se pot întâlni pentru a împărtăși idei. Flexibilitatea modului de lucru este unul dintre atuurile prin care un manager modern poate loializa angajații sau atrage oameni valoroși în companie, inclusiv freelanceri.
Spațiu de lucru atractiv
Ce plăcere mai mare, decât să ajungi la locul de muncă și să găsești un spațiu atractiv, care încurajează interacțiunea între colegi? Întrebarea nu rămâne retorică, deoarece există, din fericire, exemple de spații gândite în ideea de wellness și siguranță pentru angajat, care oferă suportul urban pentru experiențe adaptate stilului de viață al oamenilor, atât pentru timpul petrecut la birou, cât și pentru cel personal sau social. Zone verzi, amfiteatru urban, terasă exterioară, precum și zone de divertisment, fitness și spații special amenajate pentru socializare și relaxare, toate pot fi idei excelente pentru un spațiu cu o reală personalitate.
Echilibru între viața personală și cea profesională
Cultura socială locală și cea corporate pot fi aduse într-un singur loc, la fel cum și viața personală și cea profesională aparțin aceleiași persoane. Un echilibru la acest capitol este absolut vital pentru o bună desfășurare a activității. De aceea, biroul viitorului trebuie să pună la dispoziția angajaților spații verzi accesibile și posibilitatea de a folosi spații pentru yoga, meditații, relaxare, sport sau socializare. O bună sănătate mintală vine din posibilitatea de deconectare de la problemele vieții de zi cu zi și din ancorarea într-o activitate plăcută sau chiar investiția într-un hobby sau un sport. Astfel de activități pot fi realizate cu mult mai multă ușurință, dacă spațiul de birouri oferă și astfel de beneficii. În acest fel, viața privată și cea profesională se susțin și se completează reciproc.
Angajații de astăzi au cu siguranță nevoie să le fie recunoscute meritele, prin intermediul unor beneficii. Managerii trebuie să țină cont de faptul că variantele enumerate mai sus reprezintă, fără a fi clișeici, o investiție pe termen lung. Orice îmbunătățire adusă spațiului de muncă își proiectează efectele pozitive asupra angajaților și gradului de productivitate. În prezent, tendințele în muncă se modifică și este important să ținem pasul cu schimbarea și să o facem parte integrantă din strategia de business pe termen lung.
Sursa Foto: Shutterstock