Brandy-ul este o băutură alcoolică distilată din vin sau materii vegetale reziduale obținute din procesarea vinului. Istoria sa bogată a permis perfecționarea unor tehnici, rețete și procese de lucru, esențiale pentru producerea unor sortimente de cea mai bună calitate.
Pentru a înțelege complexitatea acestei băuturi nobile, trebuie analizați și factori precum solul în care se cultivă materiile prime, calitatea butoaielor în care se maturează un brandy bun sau modul în care decurge experiența degustării. Vrei să comanzi un brandy de calitate? Vezi criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea ta.
Tipurile de brandy
Este important să înțelegi faptul că un brandy de calitate se regăsește pe o listă restrânsă de sortimente. Chiar dacă pe piață există numeroase opțiuni, calitatea este un aspect la care ne raportăm în analiza noastră de azi. Așadar, următoarele tipuri de brandy sunt ceea ce contează cu adevărat în această industrie:
- Cognac: brandy produs exclusiv în regiunea Cognac din Franța, din struguri selectați, maturat pentru cel puțin 2 ani în butoaie de stejar; este considerat de experți ca fiind cel mai prestigios tip de brandy;
- Armagnac: similar cu brandy-ul Cognac, dar produs în regiunea Armagnac din Franța; necesită o perioadă de maturare de cel puțin 2 ani; cunoscut pentru aromele sale fructate de intensitate ridicată;
- Brandy de Jerez: produs în regiunea Jerez din Spania din struguri Pedro Ximénez; sortiment de o calitate foarte ridicată, obținut prin maturare în sistem Solera, ce implică amestecarea în butoaie de stejar a unui număr variat de brandy-uri de diferite vârste; se remarcă prin aromele sale dulci.
Bugetul disponibil
Prețurile unor brandy-uri de cea mai bună calitate justifică pe deplin calitatea produselor achiziționate. Însă chiar și în cazul acestei categorii premium, costurile variază semnificativ în funcție de tip, vechime, producător și renume. Stabilește un buget realist care să-ți permită să alegi un brandy de calitate potrivit preferințelor tale. Vezi acum oferta pentru Vecchia Romagna brandy Etichetta Nera, 0.7L.
Vechimea unui brandy
Vechimea brandy-ului este indicată prin indicatorii:
- VS (Very Special – minimum 2 ani maturare);
- VSOP (Very Superior Old Pale – minimum 4 ani maturare);
- XO (Extra Old – minimum 10 ani maturare).
- Vechimea produsului este un indicator important al calității, însă nu este singurul. Anumiți producători oferă brandy-uri neclasificate, dar de o calitate excelentă, de aceea, degustarea și explorarea unor noi sortimente reprezintă o adevărată aventură, pentru găsirea unui nou produs care să depășească așteptările.
Informațiile de pe etichetă
Cele mai citite articole
Eticheta unei sticle de brandy poate oferi informații valoroase despre proveniență, tipul de struguri utilizați sau metodele de distilare și maturare. Citește-le cu atenție, pentru a realiza alegeri inspirate. Dacă vrei să comanzi online un anumit sortiment de brandy, vezi descrierea sa din pagina de produs, pentru a înțelege complexitatea băuturii respective. Află chiar acum mai multe despre sortimentul Alexandrion brandy 100, 0.7L.
Impactul în piață al anumitor producători
Există numeroși producători de brandy cu o reputație impecabilă la nivel global, ce includ în portofoliu produse de excepție:
- Hennessy;
- Remy Martin;
- Martell;
- Courvoisier;
- Camus;
- Godet;
- Delamain;
- Torres;
- Carlos I;
- Frapin.
Distincțiile și premiile oferite
Câștigarea premiilor prestigioase la competiții internaționale este un indiciu al calității brandy-ului. În acest sens, documentarea este importantă pentru a realiza alegeri corecte de produse recunoscute pentru caracteristicile oferite. Premierea unui brandy premium se realizează în urma evaluării unor indicatori precum:
- gustul;
- aspectul;
- nivelul de alcool;
- buchetul de arome;
- calitatea butoaielor în care a fost maturat;
- perioada de maturare etc.
Experiența degustării
Cea mai bună modalitate de a alege un brandy adaptat gusturilor tale este degustarea. Pentru a te familiariza cu particularitățile pe care le oferă produsele de înaltă calitate, poți participa la degustări organizate sau poți identifica produse disponibile în cantități mai mici, pentru a experimenta diferite gusturi, texturi, nuanțe și arome la un preț avantajos.
Un brandy trebuie degustat la temperatura camerei (aproximativ 18-20°C), pentru a permite aromelor să se dezvolte la adevăratul lor potențial. Cele mai potrivite pahare pentru o astfel de experiență senzorială sunt cele de tip snifter sau tulip, cu o deschidere largă, caracteristică ce permite menținerea buchetului de arome în interiorul recipientului.
Părerea față de gustul și aromele unui brandy este subiectivă, așadar, indiferent de bugetul avut la dispoziție este important să comanzi un sortiment adaptat preferințelor tale!