Cum știi că apa este sigură de băut?

O apă sigură de băut este vitală pentru sănătate și starea de bine. Deși mulți dintre noi credem că apa pe care o bem este sigură, este important să avem în vedere că apa poate să fie nepotabilă, contaminată fizico-chimic sau microbiologic. 

  1. Inspecția vizuală

Apa curată și sigură de băut este limpede, fără particule vizibile sau turbiditate. Dacă apa este tulbure sau are anumite sedimente care plutesc, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Apa tulbure poate să conțină argilă, rugină sau alți contaminanți care o fac nepotrivită pentru consum. 

De asemenea, apa sigură este lipsită de culoare, complet transparentă. Orice tentă spre galben  sau maro, de exemplu, poate indica prezența unor contaminanți. Dacă observi orice diferență de culoare este indicat să testezi apa pentru a vedea cauzele.  

Pentru a avea mereu acces la o sursă sigură, poți opta pentru un dozator de apă cu bidon. Astfel, te vei bucura de apă de izvor cu gust plăcut și echilibrat. 

  1. Testul gustului

Simpla gustare a apei poate oferi indicii cu privire la calitatea sa. Apa sigură de băut nu ar trebui să aibă gust, iar dacă simti un gust modificat, este important să testezi apa la un laborator autorizat. De exemplu, gustul metalic poate indica prezența unor metale precum fier sau cupru, cel mai probabil din țevi. 

Gustul de clor, deși adăugat intenționat pentru dezinfectare, se simte mai ales dacă este o concentrație prea mare. Unii contaminanți pot fi fără miros sau gust, deci nu ar trebui să te bazezi doar pe acest aspect. 

  1. Mirosul

Următorul pas este mirosul. Apa sigură de băut și curată nu are miros. Dacă apa ta are un miros neobișnuit, precum cel de ouă stricate, este un semnal major că nu este sigură de băut. Mirosul acesta poate indica prezența unor bacterii, a hidrogenului sulfurat sau a altor contaminanți. Similar, un miros de mucegai sau pământ umed pot indica prezența unei contaminari microbiologice. Indiferent de miros, dacă acesta există, este foarte important să eviți să o bei și să duci la laborator o probă pentru a fi testată. 

  1. Sursa apei

Sursa apei este și ea un factor important în evaluare. În general, apa din rețeaua publică este testată regulat și supusă unor regulamente de siguranță. Poți chiar solicita la autoritatea locală documente cu privire la calitatea apei. 

Dacă apa provine de la o fântână sau puț, este vital să o testezi periodic pentru a te asigura că este bună de băut. Contaminanți precum bacterii, nitriți, nitrati, metale grele pot ajunge în apa din fântână fără a-i modifica gustul sau culoarea. 

Alte aspecte importante

  • Kituri de testare pentru acasă – deși există anumite kituri pentru a testa nivelul de clor, duritatea sau pH-ul apei, este indicat să soliciți ajutor profesionist pentru o analiză detaliată de potabilitate. 
  • Posibile probleme – traseul prin care se face aprovizionarea cu apă sau activitățile din aproprierea surselor de apă pot impacta calitatea acesteia. De exemplu, conductele vechi pot rugini în timp și elibera anumite substanțe periculoase în apă. De interes este mai ales expunerea la plumb, care poate cauza probleme grave de sănătate pentru copii și gravide. Totodată, dacă în apropiere au loc activități agricole sau industriale, anumiți compuși chimici pot contamina sursa de apă. În plus, pesticidele și fertilizatorii pot ajunge în apa freatică și afecta fântânile. Dacă locuiești aproape de o fermă sau într-o zonă industrială, este indicat să testezi periodic apa pentru a te asigura că nu există contaminanți;
  • Semnale de alarmă – dacă apar schimbări bruște de culoare, gust sau miros. Mai mult, dacă te confrunți regulat cu iritații ale pielii sau probleme digestive, este posibil ca apa să nu fie sigură de băut. 

Aspectul vizual clar și lipsa mirosului nu indică neapărat o apă de calitate. Sursa apei, informarea cu privire la contaminanții din zona în care locuiești și testarea apei sunt următorii pași. O atitudine proactivă te va ajuta să ai acces la apă bună de băut, zi de zi. 

Sursa foto: Shutterstock

Referințe:

Guidelines for drinking-water quality, https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/352532/9789240045064-eng.pdf?sequence=1

Home Water Testing, https://www.epa.gov/sites/default/files/2015-11/documents/2005_09_14_faq_fs_homewatertesting.pdf

About Drinking Water, https://www.cdc.gov/drinking-water/about/index.html