Companiile din cam toate sectoarele economice caută modalități de a-și îmbunătăți procesele, calitatea produselor și serviciilor și de a respecta standardele internaționale impuse de piața pe care-și desfășoară activitatea. Efortul de aliniere la diverse norme riguroase nu este dictat doar de presiunea pieței, ci și de cerințele clienților, reglementările legale și nevoia companiei de a rămâne competitivă.
Un bun exemplu este certificarea de tip ISO. Certificările ISO nu implică doar respectarea unui set de reguli și proceduri, ci reprezintă (în special pentru clienți și partenerii de business) cea mai bună garanție a calității, securității și sustenabilității.
De ce ISO a devenit atât de important în ultima vreme?
În primul rând, certificarea ISO ajută companiile să își îmbunătățească procesele interne, să identifice/gestioneze riscurile și să-și reducă costurile. De exemplu, un sistem de management al calității conform ISO 9001 ajută orice tip de companie să-și îmbunătățească eficiența operațională, să reducă erorile și chiar să crească satisfacția clienților. În același timp, ISO 27001, care se concentrează pe securitatea informațiilor, ajută firmele să își protejeze datele și informațiile și să evite breșele de securitate (ce vor crea un puternic impact asupra reputației).
Un alt motiv important pentru care certificările ISO au devenit atât de importante este faptul că acestea le oferă companiilor o recunoaștere internațională. În multe industrii, o astfel de certificare este imperativă pentru colaborări cu anumiți parteneri de afaceri sau pentru a participa la licitații publice.
Motive să-ți alegi o astfel de carieră
Certificările ISO au devenit un indicator al credibilității, al calității și al conformității, iar profesioniștii care sprijină implementarea și menținerea acestor certificări sunt la mare căutare pe muncii. Producția industrială, serviciile IT, industria medicală sau cea alimentară necesită implementarea unor sisteme de management certificate ISO pentru consolidarea poziției în piață, pentru stabilitate și relevanță pe termen lung.
Un alt motiv pentru care o carieră în certificarea ISO este atât de atractivă este diversitatea rolurilor disponibile. Fiecare organizație care implementează standarde ISO are nevoie de o echipă de specialiști pentru a evalua, planifica și executa aceste procese complexe. În funcție de interesele și abilitățile tale poți alege să te specializezi într-un anumit standard sau să devii un expert generalist, capabil să consiliezi companiile pe o varietate de aspecte.
Printre cele mai căutate roluri este cel de auditor ISO. În calitate de auditor vei fi responsabil să inspectezi și să evaluezi procesele unei companii pentru a te asigura că acestea respectă cerințele standardului relevant. Pe lângă rolul de auditor, și cariera de consultant ISO este la fel de atractivă. Vei lucra îndeaproape cu companiile care vor să obțină certificări ISO, ajutându-le să implementeze și să-și îmbunătățească sistemele de management. A fi consultant ISO îți permite să devii un agent de schimbare în companii, să influențezi deciziile strategice și să contribui direct la succesul lor pe termen lung.
Cele mai citite articole
Un alt rol esențial este cel de manager de calitate, unde vei gestiona și coordona activitățile de asigurare a calității într-o organizație. Acest tip de poziție este adesea ocupat de cei care au o experiență semnificativă în implementarea și menținerea certificărilor ISO și care au abilități avansate de leadership.
Un alt motiv puternic pentru a-ți alege o carieră în certificarea ISO este oportunitatea de dezvoltare continuă. Specialiștii din domeniu trebuie să fie la curent cu ultimele actualizări ale standardelor și să învețe și să se adapteze pe parcursul întregii cariere.
De asemenea, certificările profesionale adaugă o valoare semnificativă carierei tale. Certificările de auditor principal ISO, de exemplu, sunt foarte apreciate în întreaga lume și îți deschid ușile către poziții de conducere sau roluri de consultant independent. Obținerea acestor certificări nu doar că îți îmbunătățește șansele de angajare, dar îți permite să devii un expert recunoscut în domeniu.
Care sunt abilitățile de care firmele ISO au nevoie?
La baza oricărei cariere în certificarea ISO se află cunoștințele solide despre standardele ISO relevante pentru industria în care activezi. Deși standardele pot varia, fiecare specialist trebuie să aibă o bună înțelegere a cerințelor tehnice ale standardului specific și a modului în care acesta poate fi aplicat în diferite contexte organizaționale.
O abilitate esențială pentru un profesionist în certificarea ISO este capacitatea de a analiza procesele și de a identifica neconformitățile sau riscurile care pot afecta organizația. Procesul de certificare implică audituri detaliate ale proceselor, iar identificarea erorilor nu este suficientă. Specialiștii ISO trebuie să fie capabili să ofere soluții pragmatice și eficiente pentru a corecta neconformitățile și a preveni apariția lor în viitor.
Un astfel de specialist trebuie să fie capabil să analizeze fluxurile de lucru, să colecteze date și să le interpreteze pentru a lua cele mai bune decizii. În loc să te limitezi la semnalarea problemei va trebui să propui soluții care să optimizeze întregul proces.
Abilitățile interpersonale joacă și ele un rol cheie. Specialiștii trebuie să fie capabili să colaboreze cu diferite departamente, să gestioneze posibilele tensiuni sau rezistențe la schimbare și să ajute echipele să înțeleagă și să adopte cerințele ISO. Empatia și răbdarea sunt trăsături esențiale, iar abilitatea de a construi relații solide cu colegii poate facilita implementarea eficientă a standardelor.