Introducere
Harap Alb este o balada populara, publicata prima data la 1877, in volumul Poezii populare romanesti. Aceasta balada apartine grupului de mituri si legende romanesti si are la baza povestea unui rege si a fiului sau, Harap Alb. Ea a fost tradusa in diverse limbi si, prin aceasta, a devenit cunoscuta in intreaga lume. Acest articol va rezuma personajele si evenimentele din Harap Alb, prezentand totodata si modul in care balada a influentat cultura populara si literatura romana.
Personaje
In balada, personajele principale sunt regele si fiul sau Harap Alb. Regele este un caracter autoritar si un lider puternic care isi manifesta dragostea fata de fiul sau prin pedepsirea celor care il vor supune la pericol. El ceruieste lui Harap Alb sa nu se abată de la calea sa si sa se indrepte catre casa. Harap Alb este descris ca un erou curajos si curat. Acesta se lupta cu monstrii si cu necazurile pentru a se intoarce acasa la regele sau. De asemenea, exista si alte anumite personaje precum Muma lui Harap Alb, un om de lume, un mincinos, un fierar si un fecior de boier.
Evenimentele
Harap Alb pleaca de acasa cu intentia de a explora lumea si a-si testa curajul. Pe parcursul calatoriei sale, el intalneste diverse personaje si trece prin pericole, provocari si necazuri. De-a lungul drumului, el intalneste un om de lume care ii poarta de grija si il invata cum sa se descurce in lumea ciudata. El intalneste, de asemenea, un mincinos care incearca sa-l insele cu promisiuni false, insa Harap Alb ii vede planurile si se fereste de el. In final, Harap Alb intalneste un fierar care i-l da pe feciorul sau de boier sa-l ajute sa ajunga acasa, la regele sau. Dupa ce trece prin toate aceste incidente, Harap Alb reuseste sa se intoarca acasa la regeul sau.
Legatura cu cultura si literatura
Harap Alb s-a păstrat in cultura populara si literatura romana inca din 1877. Acesta a fost inclus in colectia de balade din volumul Poezii populare romanesti, care a fost publicata pentru prima data in 1877. Acesta a fost inclus si in mai multe lucrari literare, inclusiv in romanul lui Ioan Slavici, Moara cu noroc. De asemenea, aceasta balada a fost folosita si ca tema pentru piesa de teatru a lui Ion Luca Caragiale, Harap Alb. De asemenea, aceasta balada a inspirat si muzica populara, inclusiv melodia lui Gheorghe Zamfir, Harap Alb.
Concluzie
Cele mai citite articole
Harap Alb a avut o influenta profunda asupra culturii si literaturii romanesti inca din momentul in care s-a publicat pentru prima data. Personajele si incidentele lui sunt simboluri ale curajului si moralitatii si raman in memoria colectiva. De-a lungul anilor, aceasta balada a inspirat muzica, teatru si literatura si a ramas in limba si cultura romana. Acest articol a rezumat personajele si evenimentele din Harap Alb, prezentand si modul in care acesta a influentat cultura populara si literatura romana.
Bibliografie
„Harap Alb”. Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 28 iun. 2017, https://www.britannica.com/topic/Harap-Alb.
„Harap Alb”. Wook, wook.pt, https://www.wook.pt/livro/harap-alb-gheorghe-zamfir/11138739 .
„Harap Alb”. Wikipedia, Wikimedia Foundation, 9 mar. 2020, https://en.wikipedia.org/wiki/Harap_Alb.