În ultimii ani, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de legătura dintre un mediu înconjurător curat și starea lor de sănătate, iar activitățile de reciclare electrocasnice și electronice s-au mai înmulțit. Reciclarea electronicelor nu mai este un proces atât de complicat pentru că există opțiuni și organizații dedicate, iar numărul punctelor de colectare a început să crească.
Acum, este mai ușor să reciclezi datorită unor aplicații mobile care te îndurmă către cel mai apropiat punct unde poți preda echipamentele electrice mici. Pentru echipamentele de mari dimensiuni (televizoare, cuptoare, mașini de spălat) poți apela la o organizație care se ocupă de preluarea deșeurilor electrice. Dincolo de beneficiul uriaș pe care îl vei aduce naturii, vei primi în schimb și recompensa morală că faci lucrurile corect, dar și mai mult spațiu acasă sau la birou.
Să reciclezi nu este nici dificil și nici costisitor. Chiar și atunci când trebuie să te debarasezi de aparate de mari dimensiuni, cum ar fi de exemplu un frigider sau o mașină de spălat, nu ai niciun cost. Există companii care te pot ajuta cu reciclarea frigiderelor sau altor electrocasnice mari în mod gratuit.
Care sunt acțiunile de reciclare electrocasnice?
Când vine vorba de reciclare frigidere sau alte electrocasnice, ai la dispoziție mai multe soluții.
Cele mai citite articole
E important să știi că autoritățile locale din România au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare sau colectarea periodică cu operatori desemnați.
- Centre fixe de colectare – în unele orașe și localități există puncte de colectare locale pentru a depozita electronicele scoase din uz. Verifică dacă în zona în care locuiești ai această opțiune.
- Campanii dedicate – campaniile de colectare tip „caravană” presupun colectarea aparaturii uzate direct din gospodării, într-un interval de timp prestabilit. Un astfel de program este „România Reciclează”.
- Programe de colectare private – Unele organizații private dezvoltă inițiative de reciclare electrocasnice, de tip buy back. Mai mulți operatori oferă posibilitatea de a preda echipamentele uzate în momentul în care îți sunt livrate cele noi (spre exemplu, poți preda mașina de spălat veche atunci când îți cumperi una nouă).
- Donare – prin donarea echipamentelor pe care nu le mai folosești susții economia circulară și contribui la reducerea poluării. Atunci când alegi să donezi vechile tale electrocasnice, cei care le primesc nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze altele noi.
Din ce motive merită să te implici în procesul de reciclare electrocasnice?
Indiferent că e vorba de reciclare frigidere sau alte electrocasnice, există mai multe motive pentru care merită să te debarasezi în mod responsabil de vechea aparatură.
- Inovația – Anual, apar noi modele de electrocasnice cu facilități extra celor din generațiile anterioare. Pentru a susține inovația, e important să predai echipamentele vechi către centre specializate care să reutilizeze materialele din componența lor.
- Un mediu curat – Dispozitivele care nu ajung în centrele autorizate de reciclare reprezintă un real pericol pentru mediul înconjurător. Așadar, asigură-te că nu arunci niciodată aparate electrice sau electronice într-un mod iresponsabil.
- Sancțiunile – Legislația prevede sancțiuni pentru cei care aruncă deșeurile electrice la întâmplare. În cazul în care nu respecți normele în vigoare, riști să fii amendat.
Pentru a te debarasa în mod corect de vechile echipamente electrice, trebuie doar să contactezi o firmă specializată. Chiar dacă asemenea acțiuni presupun un mic efort suplimentar, recompensa morală pe care o vei simți la final este de neprețuit.