Broasca de ușă reprezintă componenta esențială a oricărei locuințe. Practic, este piesa care împiedică accesul neautorizat în clădire și facilitează închiderea și deschiderea cu ușurință a ușii. De asemenea, contribuie la izolarea corespunzătoare a unei camere – atât din punct de vedere fonic, cât și termic.
Tocmai de aceea, în momentul în care apare orice defecțiune tehnică, riscurile asupra gradului de confort sunt destul de mari. De asemenea, afectează nivelul general de securitate, dar și funcționalitatea ușii, iar înlocuirea componentei este mai mult decât necesară. Procesul nu e deloc complicat, dar trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante. Cum poți să schimbi rapid o broască ușă, dar și care sunt cele mai recomandate modele poți afla în rândurile de mai jos.
Tipuri de broască și diferențele dintre acestea
Dacă te-ai hotărât să achiziționezi o variantă nouă, trebuie să verifici mai întâi specificațiile celei vechi.
În funcție de magazinul ales, vei găsi opțiuni diferite. Important e să adaptezi investiția la nevoile personale, dar și la modelul de ușă. Există multe produse disponibile, dar nu înseamnă că fiecare poate garanta randamentul așteptat. Tocmai de aceea, e esențial să te orientezi către un producător de încredere și să verifici cu atenție recenziile oferite de ceilalți cumpărători.
Iată, așadar, care sunt principalele tipuri de broască:
- Mono-punct – Se caracterizează prin faptul că poate închide ușa printr-un singur punct de fixare. Mecanismul e foarte simplu – poate fi acționat printr-un buton, o cheie sau un mâner. Se instalează foarte ușor și sunt mai accesibile ca preț.
- Îngropată – Este o alegere ideală atât pentru ușile interioare, cât și pentru cele exterioare. Datorită designului și materialelor utilizate, broasca îngropată tinde să funcționeze mai silențios. Trebuie montată în interiorul ușii, într-un locaș special decupat.
- Aplicată – Este disponibilă în diferite modele, broasca aplicată poate include variante cu cilindru, cu zăvor sau cu blocare automată. Mecanismul de închidere prezintă la exterior un cilindru RIM (cu limbă), iar la interior un buton oval rotativ.
Demontare broască veche și scule necesare
Cele mai citite articole
După ce ai ales opțiunea potrivită, e timpul să pui în aplicare etapele de schimbare yală ușă metalică. Nu contează că n-ai experiență în domeniu, trebuie doar să iei în calcul câteva aspecte importante:
- Pregătește-ți uneltele necesare. Pentru a putea efectua cu ușurință toate activitățile vei avea nevoie doar de ruletă, șurubelniță și cheie inbus.
- Scoate mânerele. Localizează șuruburile care fixează broasca de ușă și desfă-le cu atenție. În cazul în care ai optat pentru o broască încastrată, trebuie demontată fața interioară a ușii.
- Măsoară noua broască și monteaz-o conform instrucțiunilor. Utilizează șurubelnița pentru a fixa șuruburile de prindere ale broaștei pe partea laterală și frontală a ușii. Închide și deschide ușa de câteva ori pentru a te asigura că zăvorul funcționează corect.
Dacă întâmpini dificultăți, cel mai bine ar fi să ceri ajutorul unui specialist. El îți poate oferi consultanță și în ceea ce privește achiziția.
Sensul limbii unei broaște se modifică diferit în funcție de model
În cazul în care te-ai hotărât să schimbi pe cont propriu broasca de ușă, trebuie să știi că sensul limbii se modifică în funcție de model.
„Limba” broaștei este acea parte mobilă care se extinde în cadrul ușii pentru a o fixa în poziție. Poate fi configurată foarte simplu în funcție de direcția de deschidere (stânga sau dreapta). Cel mai bine ar fi să citești manualul de utilizare pentru a te asigura că nu faci o greșeală.
Indiferent că ai optat pentru o yală magnetică sau una clasică, tip mono-punct, trebuie să derulezi cu atenție etapele de cumpărare și instalare. Sunt mulți factori pe care e necesar să îi iei în considerare – de la modalitatea de închidere până la nivelul de rezistență.
Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de o investiție durabilă!