- Dacă se rupe prezervativul sau îți dai seama că ai uitat să iei anticoncepționalele, ori s-a mișcat diafragma, ori a avut loc un act sexual neprotejat, atunci s-ar putea să ai nevoie de o metodă de contracepție de urgență, iar pastila de a doua zi este cea mai populară alegere.
Cum funcționează pastila de a doua zi?
- Pastila de a doua zi pe bază de levonorgestrel, o substanță care se știe că funcționează împiedicând ovarele să elibereze un ovul. Dacă ovarele tale au eliberat deja un ovul, atunci levonorgestrel împiedică spermatozoizii să-l fertilizeze, împiedicându-te să rămâi însărcinată.
- Pastila de a doua zi pe bază de ulipristal acetat, o substanță care schimbă modul în care funcționează hormonul progesteron în corpul tău. Progesteronul este ceea ce corpul unei femei are nevoie pentru a ovula, așa că ulipristal ajută la întârzierea ovulației, împiedicându-te să rămâneți însărcinată în acest proces.
- O pastilă de a doua zi care se administrează în doză unica (adică o iei o singura dată);
- O pastilă de a doua zi care se administrează în doză dubla; prima doza o iei la cel mult 72 de ore după actul sexual, iar a doua doză la 12 ore după prima.
La cât timp după ce actul sexual trebuie luată pastila de a doua zi?

- În cazul pastilei de a doua zi pe bază de levonorgestrel, aceasta trebuie administrată în decurs a 3 zile (cel mult 72 de ore) de la consumarea actului sexual pentru ca acesta să fie eficientă.
- Dacă te decizi să iei pastila de a doua zi pe bază de ulipristal, aceasta trebuie administrată în termen de cel mult 5 zile pentru a-și face efectul.
Cât de eficientă este pastila de a doua zi?

- S-a demonstrat că cea pe bază de levonorgestrel previne 84% din sarcini atunci când este luată corect.
- Dacă iei pastila de a doua zi pe bază de ulipristal acetat, cercetările au arătat că doar 2 din 100 de femei care folosesc această pastilă vor rămâne însărcinate.
- Cu toate acestea, este important să știi că nicio pastilă de a doua zi nu va funcționa dacă ești deja însărcinată.
Pastila de a doua zi are efecte secundare?

- Dureri de stomac;
- Greață sau vărsături – dacă ți se face rău, trebuie să discuți cu medicul tău ginecolog, în cazul în care trebuie să iei o a doua doză a pastilei de a doua zi;
- Modificări ale ciclului menstrual (menstruația poate apărea mai devreme sau mai târziu);
- Dureri de cap.
Cine nu poate lua pastila de a doua zi?

- ai probleme cu ficatul sau cu absorbția intestinală;
- iei medicamente pentru a te trata de epilepsie;
- ai astm bronșic sever;
- ai alergie la oricare dintre ingredientele pastilei de a doua zi;
- ai avut recent sângerare vaginală anormală și medicul nu a stabilit încă un diagnostic.