Pentru amestecarea adezivilor și a betonului sau cimentului, lucrurile sunt destul de simple. Muncitorii pot folosi un malaxor pentru adezivi pentru a amesteca materialele necesare pentru finisarea pereților sau pardoselilor sau o betonieră profesională pentru a amesteca materialul pentru ciment sau beton.
Caracteristicile unei betoniere profesionale
Sunt mai multe caracteristici de care trebuie să ți cont atunci când dorești să cumperi o betonieră profesională. Însă, înainte de toate, trebuie să ai în vedere măsura în care o vei folosi. Dacă intenționezi să o achiziționezi pentru munca de șantier, cu siguranța vei avea nevoie de o betonieră cu randament pe măsură, ce poate fi folosită și pentru lucrările exterioare. Pentru lucrări ocazionale, te poți îndrepta asupra unei betoniere profesionale mai compacte, care poate fi transportată ușor și care nu face atât de mult zgomot.
Astfel că, un prim criteriu de selecției îl constituie regimul de utilizare al betonierei. Poți opta între o betoniere convențională, una semi-profesională sau profesională. Cea convențională este folosită de regulă pentru prepararea unei cantități limitate de material, având capacitate limitată și volum redus de încărcare. Nu este potrivită pentru șantiere, ci mai de grabă pentru lucrările mici executate în propria gospodărie.
Pentru șantiere sunt recomandate betonierele profesionale, care permit amestecarea mai multor tipuri de materiale și care pot fi utilizate pentru un spectru larg de activități de șantier.
Dacă ai nevoie de o betonieră profesională, trebuie să știi că pe piața sunt disponibile mai multe modele, fiind împărțite în două categorii, și anume betoniere staționare și betoniere mobile. Cele staționare sunt mai mari, mai grele și de obicei rămân pe șantier până la finalizarea lucrărilor. Cele mobile sunt prevăzute cu roți care permit mutarea lor dintr-un loc în altul, sunt mai compacte, dar foarte practice.
Volumul de mixare este un alt criteriu important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi o betonieră profesională. Cele convenționale pot avea capacitatea de mixare între 100 și 300 litri, pe când cele profesionale staționare pot ajunge la o capacitate de până la 9000 litri.
Calitatea unei betoniere și randamentul pe care îl are, este redat, bineînțeles, de motor. Motoarele puternice oferă oportunitatea de a lucra mai eficient, adică permit amestecarea unei cantități mai mari de material într-un timp mai bun. Cu toate acestea, au un consum de energie mai mare.
În principiu, motorul, volumul de mixare, tipologia și regimul de utilizare sunt cele mai importante caracteristici ale unei betoniere profesionale. Dar, se mai poate ține cont de materialele incluse în procesul de fabricare, tipul de evacuare al materialului amestecat (frontal sau lateral) sau posibilitățile de alimentare.
Malaxorul pentru adezivi
Malaxorul este folosit atunci când e nevoie de amestecarea unei cantități reduse de material. Cei mai mulți îl folosesc pentru amestecarea adezivului, varului sau mortarului. Este o ustensilă relativ mică ca și dimensiune, dar atât de folositoare încât devine indispensabilă pentru orice șantier.
În momentul alegerii unui malaxor nu ai prea multe criterii de luat în considerare. Pe piață se găsesc două tipuri de malaxoare, și anume manuale, care seamănă cu mixerele de bucătărie, sau automatizate, care sunt un fel de mini-betoniere.
Malaxoarele automatizate sunt perfecte pentru operațiunile de amploare mai mari. Pot fi folosite de echipele de lucru de pe șantiere, dar și acasă, dacă se execută frecvent lucrări de amenajare.