Alimentația multor persoane nu este pe atât de echilibrată și de hrănitoare cum ne place să credem. Fructele și legumele proaspete nu sunt ingrediente la ordinea zilei pentru toată lumea, motiv pentru care nici aportul constant de vitamine nu este întotdeauna asigurat. În acest articol poți afla care sunt nutrienții indispensabili unui sistem imunitar sănătos.
Vitamina D
Vitamina D este implicată într-o paletă extrem de generoasă de procese metabolice, jucând un rol esențial inclusiv în susținerea funcționării corecte a sistemului imunitar. Din păcate, sursele alimentare de vitamina D sunt destul de puține: peștele oceanic gras (somon, macrou, ton, sardine) – pe care îl consumăm cu măsură din cauza contaminării cu mercur a oceanelor – și ouăle, care conțin cantități mici din această vitamină.
Cealaltă sursă principală de vitamina D este soarele – sub acțiunea razelor solare, pielea noastră sintetizează vitamina D. Dar există zile înnorate, există smog deasupra orașelor și există recomandările medicilor dermatologi care, pe bună dreptate, ne îndeamnă să folosim creme SPF pentru a preveni cancerul de piele.
În final, cea mai bună sursă de vitamina D rămân suplimentele alimentare. Iar o asociere de vitamina D, vitamina C și zinc, cum găsești de pildă în Molekin Imuno este un cocktail excelent pentru sistemul imunitar.
Vitamina C
Pun pariu că și ție, când te durea în gât, îți dădeau repede părinții un comprimat acrișor de vitamina C! Vitamina C este un antioxidant foarte puternic, care combate efectele negative ale radicalilor liberi și oferă organismului resursele necesare pentru a lupta eficient împotriva factorilor nocivi.
Spre deosebire de vitamina D, vitamina C este găsită în abundență în legume și fructe proaspete: citrice, ardei gras, căpșuni și alte fructe de pădure, spanac, broccoli, kale, roșii, salată verde etc. Papaya este o altă sursă neașteptat de bogată în vitamina C. De fapt, vitamina C se regăsește în cantitate mare în atât de multe alimente, încât majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia vreun supliment, cât timp au o alimentație echilibrată. Pentru că acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, discută cu medicul despe momentele în care o cură de vitamina C este binevenită.
Vitamina E
Cele mai citite articole
Ca și vitamina C, vitamina E este un antioxidant puternic, datorită căruia organismul poate combate eficient infecțiile. Vitamina E este implicată în peste 200 reacții biochimice în organism și e considerată esențială pentru modul în care funcționează sistemul imunitar.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale și alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi: migdalele, alunele, arahidele și untul de arahide, semințele de floarea soarelui și de soia.
Vitamina A
Vitamina A este un vajnic luptător împotriva infecțiilor. Fie că este vorba despre vitamina A deja sintetizată sau despre forma premergătoare a acesteia – carotenoizii – surse bogate în acest compus sunt morcovul, dovleacul, cartoful dulce, pepenele galben și legumele cu frunze verzi.
Acidul folic
Acidul folic este una dintre vitaminele grupului B. Majoritatea persoanelor îl cunosc pentru importanța sa în timpul primului trimestru de sarcină, dar realitatea este că oricine va beneficia de pe urma unui aport adecvat de acid folic.
Cea mai bună sursă alimentară este reprezentată de diversele boabe din alimentație: fasole, mazăre, năut. Legumele cu frunze verzi ar trebui, de asemenea, să se regăsească în mod uzual pe farfuria ta. Avocado este o altă sursă pe care multă lume o consideră gustoasă și care are și avantajul grăsimilor sănătoase din compoziția sa.
Despre importanța vitaminelor pentru sănătatea organismului se vorbește de multă vreme. Ele sunt implicate în numeroase procese fiziologice și sunt esențiale și pentru susținerea imunității. Atunci când sursele alimentare nu reușesc să acopere necesarul de vitamine, suplimentele reprezintă o soluție recomandată de către medici.
Sursa foto: Shutterstock