- Punctul culminant în ceea ce privește abilitățile lumii antice în materie de inginerie, arhitectură și frumusețe artistică, îl reprezintă însă cele șapte minuni ale lumii.
Care sunt cele 7 minuni ale lumii?
- Chiar dacă ele au existat puțin timp – ultima care a fost finalizată, Colosul din Rodos, a rezistat mai puțin de 60 de ani – iar una dintre ele, Grădinile suspendate ale Babilonului, este posibil chiar să nu fi existat deloc. Minunile continuă să capteze imaginația și îi atragă pe arheologi și vânătorii de comori.
- Cu toate acestea, dincolo de faima lor, există multe întrebări în jurul acestor creații antice. În primul rând, cine a decis care sunt cele 7 „Minuni”?
- Grecii au numit aceste repere care i-au uimit și i-au inspirat „theamata” („priveliște frumoasă”), dar această denumire a evoluat curând într-una mai măreață: „thaumata” – „minuni”.
De ce sunt doar 7 minuni?

- Dar de ce sunt doar 7 minuni? În ciuda unei multitudini de construcții și statui din lumea antică demne de luat în seamă, de la început au existat doar șapte minuni. Grecii au ales acest număr deoarece credeau că are o semnificație spirituală și reprezintă perfecțiunea.
Marea Piramidă din Giza

- Modul în care au fost construite piramidele din Giza rămâne un subiect de dezbatere, dar, conform cercetătorilor, aproape sigur ele nu au fost construite de sclavi.
- Estimări recente sugerează că a fost nevoie de aproximativ 14 ani pentru a transporta și așeza cele 2,3 milioane de blocuri de piatră.
Mausoleul din Halicarnas

- Nu era nicio îndoială că el, fiind guvernatorul Imperiului Persan și conducătorul Cariei, trebuia să se bucure de un lux similar și după ce va muri (353 î.Hr.), așa că a fost comandat Mausoleul din Halicarnas.
- Fusese proiectat de arhitecții greci Pythius și Satyros și avea trei niveluri – combinând stilurile arhitecturale lician, grecesc și egiptean.
- Este posibil ca mausoleul să fi fost distrus de cutremure din vremurile medievale, dar o parte din el există și în zilele noastre în Bodrum, Turcia.
Statuia lui Zeus

- Zeus era reprezentat stând impunător pe un tron din lemn de cedru și decorat cu aur, fildeș, abanos și pietre prețioase. Zeul tunetului ținea în mâna dreaptă o statuie a lui Nike, zeița victoriei, și un sceptru cu un vultur deasupra în mâna stângă.
- Dimensiunea statuii, de aproape 12 metri înălțime, abia se potrivea cu interiorul templului. „Se pare că dacă Zeus s-ar ridica, el ar distruge acoperișul templului”, nota cineva.
- Este posibil să se fi distrus odată cu distrugerea templului în anul 426 d.Hr. sau să fi fost mistuită de incendiu după ce a fost transportată la Constantinopol.
Grădinile Suspendate ale Babilonului

- Dacă aceste grădini au existat, ele au fost o demonstrație ale unor abilități inginerești cu mult înaintea timpurilor acelea, deoarece menținerea unei grădini luxuriante și plină de verdeață în deșerturile de pe actuala suprafață a Irakului ar fi fost un lucru extrem de complicat.
- Se presupune că grădina era compusă dintr-o serie ascendentă de grădini ce porneau de pe acoperiș, unele dintre terase atingând o înălțime de aproximativ 23 de metri. Asta dădea impresia unui munte de flori, plante și ierburi care crește din inima Babilonului. Vegetația exotică ar fi fost irigată printr-un sistem sofisticat de pompe și țevi, care aducea apă din râul Eufrat.
- Unii istorici sunt de părere că Grădinile suspendate au existat, dar nu în Babilon. Dr. Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford susține că grădinile și irigațiile au fost creația regelui asirian Sennaherib pentru palatul său din Ninevah, aflat la 300 de km la nord de râul Tigru.
Farul din Alexandria

- Se crede că farul avea o înălțime puțin sub 140 de metri, făcându-l a doua cea mai înaltă construcție realizată de om în antichitate, după Marea Piramidă din Giza.
- Turnul era împărțit într-o bază pătrată, o secțiune mediană octogonală și o secțiune superioară cilindrică, toate legate printr-o rampă în spirală, astfel încât să poată fi aprins un foc în vârf. Lumina focului ar fi fost vizibilă la 30 de km distanță.
- La fel ca unele dintre celelalte 7 Minuni, farul a căzut victima cutremurelor. A reușit să supraviețuiască mai multor șocuri majore, dar nu fără avarii grave care au dus la abandonarea sa. Ruinele lui s-au prăbușit definitiv în secolul al XV-lea.
Templul Zeiței Artemis din Efes

- Templul Zeiței a fost terminat în anul 550 î Hr., și a fost construit timp de 120 de ani.
- Templul din marmură albă avea 110mX55m, întreaga sa suprafață fiind împodobită cu sculpturi, statui și 127 de coloane. Înăuntru se afla o statuie de 2 metri a zeiței Artemis, un loc de omagiu pentru numeroșii vizitatori ai Efesului, care îi lăsau ofrande la picioarele ei.
Colosul din Rodos

- Legenda spune că oamenii din Rhodos au vândut armele lăsate de inamicii lor, pe care i-au învins, pentru a ajuta la plata Colosului. Au topit armele abandonate pentru edificiul din bronz și fier și au folosit un turn de asediu al invadatorilor ca schelă pentru construirea Colosului.