Industria jucăriilor sexuale, o industrie de miliarde de dolari, a adoptat, la sfârșitul anului trecut, primele standarde globale de siguranță pe fondul unui boom al vânzărilor. Totuși, experții în sex avertizează că atitudinea voluntară nu este suficientă pentru a proteja consumatorii. Vânzări mari s-au înregistrat și în România, mai ales la nivel de sex shop online.
De exemplu, retailerii australieni, cum ar fi Wild Secrets și Adulttoymegastore, au raportat vânzări în plină expansiune pentru jucării sexuale, cum ar fi vibratoare, pe tot parcursul pandemiei, în special în timpul perioadelor de lockdown.
La nivel global, industria valora 33,64 miliarde USD în vânzări în 2020, conform Grand View Research, dar nu existau standarde de siguranță până acum.
În septembrie 2021, Organizația Internațională pentru Standardizare a publicat primele cerințe de design și siguranță pentru jucăriile sexuale, după un proiect de doi ani.
Proiectul OIS a fost lansat de chirurgul suedez Martin Dahlberg, care și-a dat seama că efectuează din ce în ce mai multe operații de îndepărtare a jucăriilor sexuale blocate în rect.
„La spitalul nostru, aproximativ 40% din cazurile de obiecte străine blocate în corp sunt jucării sexuale.Am contactat agenția suedeză pentru protecția consumatorilor la începutul lui 2018 pentru a afla dacă există vreo reglementare pe piața jucăriilor sexuale, dar nu exista. Mai multe posibile răni pot rezulta din utilizarea greșită a jucăriilor sexuale.”, a precizat doctorul Dahlberg într-un comunicat.
NSW Health nu are cifre privind cauza rănilor și nu a existat o creștere a tipului de leziuni care ar putea fi asociate cu jucăriile sexuale.
Pentru a respecta noile standarde ISO, producătorii de jucării sexuale trebuie să utilizeze materiale „sigure pentru corp” în cazul contactului cu zonele genitale și anale, să utilizeze un design pentru a minimiza riscul de rănire în timpul utilizării rezonabile și previzibile și să ofere suficientă informație.
Vanessa Millie Rose, un antrenor australian de sexualitate clinică, certificat de Colegiul American al Sexologilor Internaționali, care a lucrat anterior la marii retaileri pentru adulți, a spus că standardele ISO sunt „mai bune decât nimic” – dar fiind voluntare, au făcut puțin pentru a proteja consumatorul general.
„Există mari comercianți de jucării sexuale în Australia care vând cu bună știință produse care nu sunt sigure, în ceea ce privește designul sau materialelor lor, iar acestea sunt printre cele mai bine vândute. Nu vorbesc doar despre vibratoare ieftine de 20 de dolari, dar există anumite păpuși sexuale care costă mai mult de 2.000 de dolari, dintre care unele sunt realizate din materiale cunoscute a fi nesigure și care nu pot fi complet curățate”, a declarat Vanessa Millie Rose.
Chiar dacă standardele ISO interzic materialele toxice sau alergene, cum ar fi ftalați, alchil fenolii sau cadmiul, Rose a spus că o altă problemă o reprezintă materialele poroase „realiste” care nu pot fi curățate corespunzător și care produc bacterii.
Alisha Williams, fondatorul unui producător și retailer de jucării sexuale, a spus că și-a deschis compania în parte pentru că era îngrijorată de siguranța a ceea ce se găsește pe piață și de lipsa de informații transparente.
„Termenul „sigur pentru corp” nu are un sens reglementat, așa că nu sunt sigură cum pot alege consumatorii atunci când terminologia nu înseamnă cu adevărat nimic.Pentru mine, a fost important să folosesc silicon de calitate medicală”, a declarat aceasta.
Alisha Williams a mai spus că guvernul australian ar trebui să reglementeze industria jucăriilor sexuale, inclusiv pentru a asigura eliminarea acestora în siguranță, deoarece jucăriile sexuale electronice, cum ar fi vibratoarele, sunt deșeuri electronice și nu pot fi aruncate în tomberoanele de deșeuri de pe marginea drumului.