În 2020, gospodăriile din zona euro au cheltuit în medie 1.200 de euro pe electricitate și gaz, informează agenția Reuters. Această cifră se estimează că va crește până la 1.850 de euro în acest an, potrivit analiștilor de la BofA, pe măsură ce tensiunile geopolitice fac să crească prețurile gazelor naturale, pe care oferta limitată de energie din surse regenerabile nu le poate compensa.
În timp ce unele firme private de energie și-au încetat activitatea sau și-au oprit furnizarea anul trecut (numai în Germania au fost 39), consumatorii casnici s-au trezit plătind facturi de două sau de trei ori mai mari. De la un furnizor de gaze la altul, sunt căutate diverse soluții care să sprijine consumatorii.
Creșterea prețului la gaze este foarte posibil să fie una semnificativă
În Italia, de exemplu, prețurile la gaz și energie electrică vor reduce cu 2,9% din consumul gospodăriilor în acest an și cu 1,1% din PIB dacă vor rămâne aproape de nivelurile actuale, potrivit companiei de consultanță Nomisma Energia.
„Slăbiciunea consumului italian a fost întotdeauna unul dintre principalele impedimente pentru o creștere mai puternică a PIB-ului, iar nivelurile din 2022 vor agrava și mai mult problemele”, a transmis președintele Nomisma Energia, Davide Tabarelli.
Situația este și mai gravă în Spania, unde economiștii de la BBVA au estimat o creștere de 1,4% pentru acest an, în estimările din decembrie ținând cont de prețurile de piață sub nivelurile actuale.
„În cazul în care creșterile de preț ar fi provenit de la o cerere mai mare, ele ar fi fost mai puțin dăunătoare. Situația actuală nu este însă aceasta. Asistăm la un șoc negativ al ofertei”, a spus Miguel Cardoso de la BBVA Research, citat de Reuters.
În Germania, Institutul RWI a estimat că cheltuielile consumatorilor probabil nu vor depăși din nou nivelurile de dinainte de criză până în al doilea trimestru al anului 2022, menționând că această creștere a prețurilor ar putea descuraja oamenii să facă achiziții majore.
Franța a fost o excepție parțială, deoarece guvernul președintelui Emmanuel Macron, care se pregătește de alegeri în luna mai, a plafonat creșterea prețului la electricitate la 4%.