Lipsa unuia sau a mai multor dinți îți cauzează atât disconfort, cât și probleme de masticație sau chiar stimă de sine scăzută? O bună modalitate de a rezolva toate aceste probleme este să mergi la cabinetul medicului dentist pentru a vedea dacă ești un bun candidat pentru implantul dentar.
Implantul dentar este un dispozitiv medical de ultimă generație, care se aseamănă foarte mult cu un șurub, care se fixează în osul maxilarului, cu scopul de a oferi suport pentru un dinte artificial.
De regulă, acesta este creat din titan sau zirconiu (o variantă mult mai nouă) sau din alte metale biocompatibile, care să nu cauzeze alergii sau sensibilități. Deasupra implantului dentar se va înșuruba bontul protetic, ce va servi ca suport pentru viitoarea coroană, punte sau proteză dentară.
Cum te afectează lipsa dinților?
Lipsa unuia sau a mai multor dinți nu pare atât de problematică, cel puțin la prima vedere. Totuși, odată cu trecerea timpului, neprotezarea spațiului gol prin implant dentar sau altă modalitate de restaurare va conduce la afectarea sănătății osului și a dinților învecinați, a masticației și a vorbirii, precum și a esteticii faciale și a încrederii de sine.
Există contraindicații în ceea ce privește implantul dentar?
La modul general, pacienții care se confruntă cu edentațiile totale sau parțiale, precum și cei ai căror dinți sunt foarte deteriorați pot apela la implantul dentar, câtă vreme nu există probleme de sănătate orală sau generală.
Trebuie menționat faptul că în ceea ce privește contraindicații implant dentar se numără fumatul, dar și igiena orală precară. În ceea ce privește vârsta nu există o limită, câtă vreme persoanele și-au încheiat creșterea scheletică.
În cazul în care un pacient suferă de carii, placă bacteriană și tartru, precum și de boală parodontală, inflamații, infecții sau resorbție osoasă, mai întâi vor fi rezolvate aceste probleme, apoi se va recurge la inserarea implantului dentar.
Totodată, există și situații medicale pentru care este absolut contraindicat implantul dentar: sarcina și alăptarea, afecțiunile psihice sau neurologice, boli endocrinologice, afecțiuni dermatologice și de alergologie, diabetul insulino-dependent, leucemia, cancerul, reumatismul, sifilis, TBC și SIDA.
Situații concrete când un pacient are nevoie de implant dentar
Lipsa dinților poate avea mai multe cauze; implantul poate fi o soluție de restaurare dentară în următoarele situații:
- Extracție dentară recentă sau un dinte lipsă de mai mult timp – în această situație, cea mai bună variantă de tratament este coroana dentară pe implant; astfel, dinții alăturați nu vor avea de suferit;
- Absența molarilor și a premolarilor, de-o parte și de alta a arcadelor dentare – un implant dentar de la Smile Ambassador poate rezolva cu succes această problemă;
- Edentația totală – varianta optimă în această situație este implantul dentar, grație faptului că oferă un plus de stabilitate și rezistență; în plus, pacientul are o masticație mult îmbunătățită, poate să vorbească mai clar, iar dantura arată și se simte natural;
- Proteze dentare pe care nu le mai poți suporta – protezele dentare sunt o opțiune tradițională de restaurare dentară, doar că provoacă disconfort în masticație și vorbire, iar igiena orală nu este corespunzătoare;
- Boala parodontală – cauzează, cu timpul, pierderea tuturor dinților; pentru a evita acest lucru se recomandă implanturile dentare;
- Refacerea rapidă a danturii – în această situație se poate opta pentru implanturi dentare cu încărcare imediată – pacientului îi este inserat implantul, apoi se construiește lucrarea provizorie în aceeași ședință.