Scrisul este foarte important pentru dezvoltarea copiilor, motiv pentru care scrisul de mana inca primeste atentia cuvenita in cadrul institutiilor scolare. In clasele primare, elevii invata literele si cum se scriu corect acestea, pentru a deprinde rapid tainele scrisului si cititului.
In acest proces de invatare, care poate parea dificil la inceput, instrumentele de scris folosite au un rol foarte important, mai ales ca abilitatile deprinse de cei mici acum ii vor urmari toata viata. Prin urmare, multi parinti se intreaba care sunt cele mai potrivite instrumente de scris in primii ani de scoala.
Ce instrumente de scris se folosesc in primii ani de scoala?
Daca folosirea creionului nu mai este o necunoscuta pentru copiii care tocmai au finalizat primul ciclu de educatie – gradinita – acesta fiind folosit de educatoare pentru a-i invata pe cei mici cum se tine corect un instrument de scris in mana, incepand cu clasa 0, acestia trec intr-o noua etapa de invatare, motiv pentru care vor invata sa foloseasca si alte tipuri de instrumente de scris si rechizite scolare.
Drept urmare, unele dintre cele mai des recomandate instrumente de scris, de catre cadrele didactice, sunt stilourile. Acestea sunt de mare ajutor la inceputul procesului de invatare a scrierii de mana, deoarece modul de functionare al acestuia favorizeaza scrisul caligrafic.
Ce stilou sa se aleaga pentru elevii din ciclul primar?
Pe piata exista numeroase instrumente de scris si chiar trei tipuri principale de stilouri. In primul rand, sunt cele clasice, asa-numitele „stilouri cu penita”, care au un varf care variaza fluxul de cerneala si grosimea liniei in functie de unghiul si de presiunea exercitata asupra hartiei.
In al doilea rand, sunt asa-numitele stilouri „cu bila”, cu un flux de cerneala si o grosime a liniei care variaza foarte putin sau chiar deloc, iar in al treilea rand, este stiloul rollerball, care se situeaza intre celelalte doua tipuri, dar este mai robust decat stiloul clasic, in timp ce fluxul de cerneala se modifica in functie de utilizare.
Alegerea dintre aceste tipuri de stilou se face atat in functie de recomandarile cadrului didactic, dar si in functie de abilitatile copilului.