De multe ori, când te gândești la extracția dentară, tinzi să vizualizezi, inițial, pierderea dinților de lapte și să te gândești la protagoniști cu vârste cuprinse între 5 și 9-10 ani. Însă extracția poate avea loc și la vârsta adultă, din diferite motive, cum ar fi prezența cariilor dentare avansate, infecțiile gingiilor sau dinților, traumatismele dentare. Tot la vârsta adultă se extrag și măselele de minte, printr-o procedură chirurgicală destul de complicată și neplăcută, dar atât de necesară uneori pentru sănătatea orală.
Când se recomandă extracția măselelor de minte
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se recomandă extracția măselelor de minte este impactarea dentară. Este vorba despre situația în care unul sau mai mulți dinți nu au suficient spațiu pentru a se dezvoltă normal, ceea ce poate duce la durere și inflamație. În acest caz, extracția măselelor de minte poate fi necesară pentru a face spațiu pentru dinții alăturați și pentru a preveni problemele ulterioare.
O altă situație în care extracția măselelor de minte poate fi necesară este în cazul cariilor dentare avansate sau a infecțiilor gingivale. Dacă aceste probleme nu sunt tratate la timp, pot duce la pierderea unui sau mai multor dinți, ceea ce poate afecta estetică și funcția dinților. În aceste cazuri, extracția măselelor de minte poate fi o opțiune de tratament pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a proteja sănătatea gingiilor.
Traumatismele sau fracturile dentare pot, de asemenea, necesită extracția măselelor de minte. Dacă un dinte este fracturat sau rănit într-un accident, poate fi necesar să fie eliminat pentru a preveni durerea și infectarea.
Când devine extracția o opțiune de tratament
Înainte de a decide dacă este necesară extracția măselelor de minte, medicul stomatolog va efectua un examen dental complet și va discuta opțiunile de tratament cu pacientul. Dacă extracția măselelor de minte este considerată o opțiune de tratament, dentistul va explica procedura în detaliu, inclusiv posibilele complicații și modalitățile de gestionare a durerii după procedură.
În cazul în care extracția măselelor de minte a fost efectuată pentru a face spațiu pentru dinții vecini sau pentru a preveni problemele ulterioare, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ortodonție sau alte tratamente pentru a-și corecta dinții. Dacă, însă, extracția măselelor de minte a fost efectuată pentru a trata cariile dentare avansate sau infecțiile gingivale, este important să se continue îngrijirea orală adecvată, pentru a preveni apariția problemelor ulterioare. Acest lucru poate include un program de periaj și utilizarea regulată a aței dentare, precum și vizitele recurente la dentist pentru controlul oral.
Așadar, extracția măselei de minte poate fi necesară din diverse motive, cum ar fi cariile dentare avansate, infecțiile gingivale sau ale dinților, traumatismele sau impactarea dentară. Oricare ar fi situația, medicul este cel care va decide ce formă de tratament va aplica. După extracția măselelor de minte, pacientul poate avea nevoie de o perioadă de recuperare pentru a se reface complet. Acest lucru poate include evitarea alimentelor dure sau fierbinți, utilizarea de comprese reci pentru a reduce inflamația și durerea și administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau a analgezicelor, pentru a gestiona durerea. Este important ca pacientul să urmeze instrucțiunile medicului stomatolog cu privire la îngrijirea ce se va efectua după procedură, pentru a se asigura că se reface complet.
Foto: Freepik