În fiecare dimineața te trezești cu gândul la cafea? Îți place să o prepari, să îi simți aroma în casă și te relaxează numai gândul că urmează să ai momentul tău, în care stai să o savurezi? Te înțelegem perfect. Cafeaua are puterea de a aduce energia, relaxarea, interacțiunea socială și motivația în viața ta. Preparată corect și din boabe de cafea perfect prăjite, această băutură ne face viața mai frumoasă.
Există câte un tip de cafea pentru fiecare băutor. Asta pentru că există și numeroase modalități de preparare a acestei băuturi, iar fiecare se diferențiază după aromă și intensitate. Dacă vrei să descoperi cafeaua perfectă pentru tine, citește în continuare:
Cafea la espressor
Atunci când ai un espressor automat cafea boabe, te bucuri de băuturi echilibrate, cu un gust intens. Iar, când simți nevoia de varietate, poți pregăti rapid un cappuccino sau un caffe latte. În acest mod de preparare, o cantitate mică de apă fierbinte trece cu presiune mare printr-un strat dens de cafea măcinată fin de aparat. Rezultatul? O cafea cu o aromă intensă. Contrar credinței populare, un espresso scurt conține o cantitate de cofeină mult mai mică decât unul lung. Așadar, dacă îți dorești rapid o cafea foarte aromată, un espressor automat este soluția.
Cafea la presa franceză
Dacă îți place cafeaua bogată și corpolentă, atunci presa franceză este pentru tine. Această metodă presupune turnarea apei fierbinți peste cafeaua măcinată mai grosier, care a fost pusă anterior în carafă. După patru minute, pui capacul carafei și apeși încet cu pistonul pentru a izola zațul la baza recipientului. Este o metodă destul de rapidă, eficientă și ieftină de preparare a cafelei. Totodată, este utilă atunci când îți dorești o cantitate mai mare de cafea.
Cafea la Moka pot
Dacă îți dorești o cafea puternică, dar nu ești dispus să investești într-un espressor automat sau manual, ibricul Moka este pentru tine. Asemănător cu metoda de preparare la espressor, apa fierbinte, presurizată de abur, trece prin cafeaua măcinată, rezultând o băutură bogată, aromată și foarte concentrată. De reținut că Moka pot-ul se folosește pe aragaz.
Cafea la Cold Brew
Preferi cafeaua rece? Metoda “cold brew” presupune infuzarea cafelei măcinate în apă rece sau la temperatura camerei, timp de 16, până la 24 de ore. Este o metodă lentă de extracție, iar rezultatul este o cafea cu un gust delicat și, totodată, corpolentă. Tot ce trebuie să faci este să umpli o carafă specială Cold Brew cu cafea și apă, s-o pui la frigider peste noapte și să extragi concentratul a doua zi. Când ești gata să o bei, toarn-o peste gheață și diluează-o cu trei părți apă.
Acestea sunt printre cele mai folosite metode de preparare a unei cafele bune, pe lângă clasicul ibric. Dacă îți dorești să experimentezi noi arome, alege varianta care se potrivește cel mai bine cu stilul tău de viață și te vei bucura de aroma cafelei în fiecare dimineață.
Sursa foto: Freepik