O bucătărie eficientă din punctul de vedere al consumului de resurse poate fi un pas important pentru reducerea impactului financiar asupra bugetului de familie și protejarea mediului.
În rândurile care urmează, îți prezentăm câteva dintre echipamentele cu care îți poți dota bucătăria și care te pot ajuta să eviți risipa de resurse.
Mașina de spălat vase
Deși există mai multe mituri potrivit cărora mașinile de spălat vase consumă multă energie electrică și apă, studiile de specialitate au arătat că, de fapt, situația stă cu totul altfel. Astfel, conform unui studiu al Universității din Bonn, la spălarea de mână a vaselor se consumă în medie circa 49 de litri de apă, comparativ cu o mașină de spălat, care folosește pentru aceeași operație doar o medie de 11 litri. Consumul de curent este și el scăzut, astfel că o mașină de spălat cu clasă energetică superioară consumă doar 0,55 kWh pentru un ciclu de spălare.
De asemenea, datorită inovațiilor de ultimă generație, cum ar fi tehnologia SaveWater, poți obține rezultate de spălare foarte bune cu un consum de apă cu 27% mai mic. Acest lucru se datorează faptului că funcția SaveWater colectează apa curată din ultima operațiune de clătire și o folosește la următoarea spălare, economisind 2,6 litri de apă la fiecare ciclu.
Pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să știi cum se foloseste masina de spalat vase și cum trebuie întreținută pentru a garanta performanța maximă. Iată câteva sfaturi utile:
- montează mașina de spălat conform indicațiilor din manualul de utilizare, fără să apelezi la improvizații;
- verifică în mod constant filtrele din interiorul mașinii și pe cel situat pe furtunul de alimentare cu apă, pentru a preveni acumularea de resturi alimentare;
- dacă apa din zona în care locuiești este dură, folosește doar sare de dedurizare special produsă pentru mașinile de spălat;
- alege programul de spălare cel mai potrivit, în funcție de gradul de murdărie al veselei și de tipul acesteia.
Prize inteligente
Acestea sunt o soluție excelentă pentru a economisi energie electrică în bucătărie. Ele pot fi programate să se oprească automat după un anumit interval de timp sau să se activeze doar atunci când sunt necesare.
Cele mai citite articole
De exemplu, poți programa priza inteligentă să oprească alimentarea cu energie electrică a cuptorului după ce acesta a terminat de copt mâncarea, să stopeze funcționarea altor electrocasnice atunci când nu sunt utilizate, să le activeze doar atunci când este necesar sau să oprească alimentarea cu apă a mașinii de spălat vase când ciclul de spălare s-a încheiat.
Robinete cu funcții de economisire a apei
Există mai multe opțiuni de robinete pe care le poți instala în bucătărie pentru a economisi apă. Iată câteva dintre acestea:
- robinete cu debit redus, care au un debit mai mic decât cele tradiționale, disponibile într-o varietate de stiluri și finisaje;
- robinete cu senzor, care se activează automat atunci când detectează prezența mâinilor sub jetul de apă și se opresc atunci când acestea se retrag;
- robinete cu aerator, care amestecă aerul cu apa pentru a reduce debitul, fără a afecta presiunea.
Plită și cuptor electric
Folosirea acestora în mod eficient poate ajuta la economisirea de energie și, implicit, la reducerea facturilor. Iată câteva sfaturi pentru a economisi energie atunci când folosești cuptorul sau plita:
- folosește funcția de aer fierbinte circulant și poți economisi mai mult de 20% energie în comparație cu funcția de încălzire sus-jos;
- utilizează căldura reziduală și evită preîncălzirea, economisind astfel 60 kWh pe an;.
- dezgheață alimentele înainte de a le găti, pentru a reduce timpul necesar preparării;
- taie ingredientele în bucăți cât mai mici ca să se gătească rapid;
- gătește simultan mai multe feluri de mâncare;
- folosește vase potrivite pentru dimensiunea zonei de gătit;
- utilizează întotdeauna capacul cu care sunt prevăzute oalele.
Economisirea energiei în bucătărie poate fi un proces simplu și eficient, care ajută la reducerea impactului asupra mediului și la economisirea banilor. Prin utilizarea unor soluții accesibile, poți economisi energie electrică și apă fără a scădea calitatea vieții.
Sursă foto: Shutterstock
Sursă informații: Houzz.com