Arterele, venele și capilarele îndeplinesc o serie de roluri foarte importante și sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului uman. Prin urmare, orice perturbare a funcționării normale a acestora poate avea consecințe semnificative asupra sănătății generale. Problemele vasculare sunt însă destul de frecvent întâlnite și pot fi destul de severe. Exemple de astfel de probleme sunt anevrismele, accidentului vascular cerebral, ateroscleroza, boala coronariană, varicele, vasculita, tromboza venoasă sau embolismul pulmonar.[5] Diagnosticarea corectă a problemelor vasculare este esențială pentru tratarea la timp a acestora, iar în continuare îți vom spune care sunt câteva dintre soluțiile la care se poate apela în acest scop.
1. Ecografia Doppler
Ecografia Doppler reprezintă o metodă neinvazivă de diagnosticare care utilizează unde sonore pentru a evalua fluxul sanguin din artere și vene. Această tehnică este adesea folosită pentru a diagnostica o gamă largă de probleme vasculare, inclusiv cheagurile de sânge, ocluzia arterială, anevrismele, bolile cardiace congenitale și alte afecțiuni.[2]
De exemplu, ecografia Doppler carotidiană este folosită pentru a detecta stenoza carotidiană, o afecțiune în care arterele carotide se îngustează ca urmare a acumulări de plăci de aterom. Ceea ce face această afecțiune atât de periculoasă este faptul că crește substanțial riscul de accident vascular cerebral. Diagnosticarea ei la timp este deci esențială.[4] Dacă vrei să afli mai multe despre eco Doppler carodian, prețul și indicațiile sale, adresează-te unui specialist.
Una dintre marile avantaje ale ecografiei Doppler este că este o procedură rapidă, nedureroasă și nu expune pacientul la radiații. Acest lucru o face ideală pentru persoanele care nu pot fi supuse altor tipuri de investigații, cum ar fi femeile însărcinate. De asemenea, este utilă pentru urmărirea evoluției unei boli sau a eficacității unui tratament.
Ecografia Doppler este un instrument de diagnostic extrem de valoros în medicina modernă. În plus față de beneficiile menționate anterior, ea permite medicilor să vizualizeze structura vaselor de sânge, să măsoare viteza fluxului sanguin și să identifice eventualele anomalii, oferind astfel o imagine completă a stării de sănătate vasculară a pacientului.[2][4]
2. Angiografia
Angiografia este o metodă minim invazivă de examinare a vaselor de sânge din corpul uman. În funcție de modul de realizare, vorbim fie despre angiografie clasică sau convențională, cu cateter, fie despre angiografie noninvazivă prin CT (Angio CT) sau rezonanță magnetică (angio RMN).[3]
Angiografia clasică se efectuează într-o sală de operații, cu anestezie locală. În timpul procedurii, se introduce un cateter într-un vas de sânge și se ghidează către zona ce urmează a fi examinată. În momentul în care cateterul ajunge în zona dorită, medicul injectează o substanță de contrast și, cu ajutorul unui aparat numit angiograf, se vizualizează aspectul vaselor de sânge și fluxul sanguin din acea zonă.[1]
În cazul angiografiei prin CT sau prin rezonanță magnetică, după administrarea pe cale venoasă a substanței de contrast, pacientul este plasat într-un scanner care va furniza imagini detaliate ale vaselor de sânge. Aceste două tipuri de angiografii prezintă avantajul că nu sunt invazive. În plus, angio RMN nu implică expunerea la radiații.[3]
Angiografia este extrem de utilă în diagnosticarea și tratarea problemelor vasculare, însă trebuie efectuată cu atenție și în cunoștință de cauză.
Ecografia Doppler și angiografia, fie convențională, fie prin CT sau RMN, pot ajuta la depistarea și diagnosticarea unei game largi de probleme vasculare. Dat fiind faptul că unele dintre aceste probleme îți pot pune viața în pericol și sunt considerate urgențe medicale, diagnosticarea lor la timp este esențială. Ce investigații sunt necesare în acest sens poate însă stabili doar un medic.
Bibliografie:
- „Angiography”, NHS, 2024, www.nhs.uk/conditions/angiography/. Accessed 9 Jan. 2024.
- „Doppler Ultrasound: What Is It Used For?”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452. Accessed 9 Jan. 2024.
- Omeh, Demian J, and Evan Shlofmitz. „Angiography”, StatPearls Publishing, 7 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557477/. Accessed 9 Jan. 2024.
- „Ultrasound – Carotid”, Radiological Society of North America, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/us-carotid. Accessed 9 Jan. 2024.
- „Vascular Diseases”, National Library of Medicine, 2019, medlineplus.gov/vasculardiseases.html. Accessed 9 Jan. 2024.