Vrei să devii un trader de succes? Un trader ar trebui să îmbine cunoștințele cu disciplina și reziliența emoțională. Navigarea piețelor financiare în continuă mișcare necesită o înțelegere a principiilor economice, capacitate de analiză și evaluare a riscurilor. Deși nimeni nu îți poate garanta succesul, dacă adopți o atitudine structurată, îți „lustruiești” abilitățile și îți cultivi gândirea pentru a lua cele mai bune decizii. Astfel, îți vei crește șansele de reușită. Iată câteva elemente de bază pentru a deveni un trader de succes.
Efectuează o autoevaluare
Tradingul implică o serie de cunoștințe, abilități și angajamentul de a te adapta la un anumit stil de viață. Ești pasionat de analiza matematică, ai cunoștințe financiare, ești familiarizat cu psihologia comportamentală, a ta și a celorlalți, și ai o afinitate pentru antreprenoriat? S-ar putea să deții ingredientele necesare pentru a avea succes în acest domeniu. Totuși, contrar aparențelor din filme și seriale, zona de trading implică și:
- Program prelungit de muncă;
- Învățare continuă, cu sau fără îndrumători;
- Abilități ce țin de managementul riscului;
- Implicare activă în sarcinile de zi cu zi.
Gândirea de trader este cea mai importantă cerință pentru acest job. Dacă nu ești pregătit să rezervi timp, energie mentală pentru a învăța și reziliență față de riscuri și pierderi, sunt puține șanse să ai succes în acest domeniu. Îți poți da seama dacă tradingul ți se potrivește citind articole și cărți despre viața unor traderi celebri sau vizionând filme educaționale.
Asigură un capital suficient
Nimeni nu poate genera profituri pe bandă rulantă. Pierderile intermitente sau pe termen mediu fac parte din activitatea unui trader. De exemplu, un trader poate suferi șapte pierderi la rând și recupera cu profit în a opta încercare. Pentru a putea face față riscurilor și pierderilor este important să ai o sumă de bani care să îți ofere siguranță. După ce ai asigurat un buget mai mare, începe investițiile cu sume mici, alese în funcție de planul de trading.
Înțelege piețele
Traderii ar trebui să fie familiarizați cu bazele funcționări piețelor. De la detalii simple precum orele de tranzacționare la bursă, la aspecte complexe precum cerințele de marjă, instrumentele tranzacționabile permise și impactul mass-media asupra pieței, toate contează în trading. De asemenea, este indicat să ai cunoștințe privind tradingul celor mai importante active: acțiuni, contracte futures, obligațiuni, ETF-uri, fonduri mutuale. În lipsa unor informații legate de tranzacționarea acestora, organizarea unei strategii de investiții poate eșua.
Definește o strategie de trading
Cele mai citite articole
Începătorii care intră pe piața financiară ar trebui să aleagă cel puțin două strategii de trading cu reputație. Ambele vor putea fi folosite ca rezervă în cazul în care cealaltă eșuează sau nu există oportunități de investiții. Pe măsură ce capeți experiență, poți crește numărul de strategii și complexitatea lor.
Este important de știut că lumea tradingului este în continuă mișcare. Unele strategii care îți aduc venituri semnificative pentru o perioadă de timp, câteva luni sau chiar câțiva ani, pot eșua la un moment dat. Un trader de succes trebuie să fie atent la eficiența strategiei folosite, să personalizeze modul de acțiune, să se adapteze, să înlocuiască anumite elemente, în funcție de cum evoluează situația. Iată de ce să ții cont când alegi o strategie de trading:
- Cum vei folosi strategia (entry/exit);
- Cât capital vei folosi;
- Ce sumă vei folosi per tranzacție;
- Ce active vor fi tranzacționate;
- Cât de des vei realiza tranzacții.
Cultivă-ți abilitățile de management al banilor
Să spunem că ai un capital de investiții de 50.000 de euro și o strategie cu rată de succes de 80% (8 tranzacții din 10 sunt profitabile). Cât ești dispus să investești în prima tranzacție? Ce se întâmplă dacă primele patru tranzacții eșuează? Ce se întâmplă dacă recordul mediu, 8 tranzacții reușite din 10, nu mai este valabil?
Managementul banilor îți permite să evaluezi rapid astfel de provocări și să evaluezi profitabilitatea potențială. Un bun management financiar te poate ajuta să ai succes chiar și atunci când ai o rată de profitabilitate de doar 40%.
Pentru a deveni un trader de succes este recomandat să depui efort pentru a te familiariza cu informațiile legate de active și de opțiunile de investiții, pe termen scurt și lung. Învață, rescrie strategii și evaluează periodic riscurile acțiunilor tale. Astfel îți vei crește șansele de reușită.
Sursa foto: Shutterstock