Oricine petrece mult timp urmărind circulația rutieră, chiar și din interiorul propriei mașini, vede multe vehicule trecând. Diferențele dintre ele atrag însă imediat atenția.
Diferența dintre o remorcă și o semiremorcă
În zilele noastre, în orice afacere care implică transportul de mărfuri nu se poate renunța la utilajele grele.
Una dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor, în momentul când este vorba de echipamente de transportat marfă se referă la diferența dintre o remorcă și o semiremorcă. Până și troliul, echipament folosit la remorcarea mașinilor, intră în aceste categorii extinse de modele.
Remorca este o unitate de încărcare independentă, adică un vehicul care stă autonom pe propriile roți. Exemplificând mai clar, deși nu are motor ca să poată rula singură, este capabilă să se echilibreze. Prin urmare, dispune de două axe, minim.
Remorca este cuplată la vehiculul tractor, în timp ce semiremorca este cuplată și susținută de acesta. Mai clar spus, remorca poate fi îndepărtată cu ușurință, în timp ce semiremorca trebuie decuplată pentru a trece ulterior prin procesul de îndepărtare de camion/capul tractor.
Ce este o remorcă basculantă?
O remorcă basculabilă este un vehicul de marfă închis sau deschis, fără motor propriu, utilizat ca parte a unui tren rutier. Se atașează la un vehicul tractor cu un cârlig.
Remorcile basculante au încărcare/descărcare din spate. Cu toate acestea, există modele care prevăd încărcare/descărcare multilaterală. De regulă, remorcile de acest tip pot avea până la 3 axe cu anvelope simple și duble.
Remorca basculantă este un echipament special foarte potrivit pentru firmele a căror specializare este legată de construcții. Astfel de echipamente de transport materiale diverse garantează fiabilitatea completă în transportul și comoditatea descărcării aproape a oricăror încărcături. Eficiența și economia de resurse (timp, forță de muncă, bani) sunt cele mai bune dovezi ale beneficiilor remorcilor basculante.
Remorca basculantă este de obicei echipată cu frâne pneumatice, ceea ce elimină orice situație periculoasă în timpul alunecării sau frânării pe drum. Ele sunt destul de des implicate și în transportul diferitelor mărfuri cu o masă mai mică decât materialele de construcții (fân, cereale, cartofi, sfeclă de zahăr etc.). În conformitate cu solicitările individuale, remorca poate fi echipată și cu accesorii suplimentare.
Lucrul interesant referitor la o remorcă este și acela că, uneori, poate fi atașată inclusiv la spatele unei semiremorci, dacă vehiculul de tractare este suficient de puternic. Această combinație este foarte comună în activitățile agricole pentru culturi de diferite tipuri.
Camioanele mari cu remorcă basculantă sunt mijloace excelente pentru deplasarea și încărcarea/descărcarea mărfurilor de mai multe tone.
Tipuri de caroserii la remorcile basculante:
- Caroseria din aluminiu. Aceste corpuri reduc greutatea totală a camionului, iar pe cale de consecință și consumul de carburant. Sunt grozave pentru transportul de materiale ușoare, precum nisipul. Cu toate acestea, nu ar trebui să se care cu ele piatră sau resturi provenind de la demolări, deoarece acest lucru va strica caroseria.
- Caroseria din oțel. Oțelul este foarte bun pentru încărcături mai grele, precum ar fi pietrișul, cărămizile, blocurile din beton, care sunt prea abrazive pentru a fi manipulate cu o remorcă basculantă ce are caroseria din aluminiu.
Criterii de împărțire după principalele caracteristici ale modelelor de remorcă basculantă:
- timpul de ridicare și coborâre a platformei;
- dimensiunile și capacitatea de transport;
- unghiul maxim de înclinare a caroseriei;
- mecanismul de basculare.
Remorcile basculante moderne pot fi echipate și cu:
- copertină de protecție;
- dispozitiv de blocare mecanică în poziția ridicată;
- spargatoare de pietre;
- ejectoare de pietre.
Toate procesele de descărcare/descărcare pot fi controlate din cabina tractorului, iar caroseria poate fi înclinată la unghiul dorit folosind un lift hidraulic de tip telescopic.
Deoarece un transportator poate face mai multe tipuri de activități cu o caroserie din oțel, dacă alegi să achiziționezi acest tip de remorcă basculantă și profitul obținut va fi mai mare, iar amortizarea costului acestui echipament de cărat marfă se va face mult mai rapid.
Găsești cele mai bune remorci basculabile second hand sau noi pe platforma Autoline.ro!