Atunci când alegi calorifere pentru casă trebuie să ştii că nu există o soluţie unică. Modelul potrivit depinde de dimensiunile camerei, de tipul de încălzire şi de gradul de izolare termică a clădirii. Este important să ţii cont de o serie de factori pentru a te asigura că vei instala cele mai eficiente calorifere pentru locuinţa ta:
Dimensiunile încăperilor
Randamentul unui calorifer depinde de dimensiunile sale. Trebuie să ţii aşadar cont de numărul de metri pătraţi pe care trebuie să-i încălzească. Dacă este prea mic, nu va face faţă în sezonul rece, în timp ce un calorifer prea mare riscă să supraîncălzească încăperea. Cele mai bune calorifere reușesc să creeze o temperatură confortabilă în cameră fără a utiliza prea multă energie şi fără a crea disconfort termic.
Producătorii de calorifere informează utilizatorii cu privire la capacitatea fiecărui model raportat la dimensiunile camerei. Urmăreşte instrucțiunile din ambalaj sau solicită ajutorul unui specialist pentru a alege corect.
Materialul din care este confecţionat
Cele mai comune materiale din care se confecţionează calorifere sunt aluminiul, oţelul şi fonta, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale:
Calorifer din aluminiu
Principalul avantaj al caloriferelor din aluminiu este preţul accesibil. Modelele de calitate sunt durabile, eficiente energetic şi disponibile într-o gamă variată de modele şi culori.
Întrucât sunt cele mai uşoare, transportul şi instalarea nu reprezintă un efort deosebit. Aşadar, pe lângă costul scăzut de achiziţie, economiseşti şi în procesul de punere în funcţiune.
Proprietăţile termice ale aluminiului ajută la degajarea căldurii în cel mai scurt timp.
Calorifer din oţel
Datorită aspectului elegant şi discret, gama de calorifere de oţel este din ce în ce mai populară. Poţi găsi un model de calorifer din oţel de tip panel pentru cele mai diverse dimensiuni, potrivite pentru a fi montate pe verticală sau pe orizontală.
Un mare avantaj al caloriferelor de oţel este posibilitatea instalării unui model dublat, cu mai multe plăci radiante şi aripi de convecție.
Calorifer din fontă
Alegerea caloriferelor din fontă reprezintă o întoarcere la origini. Datorită rezistenţei în timp, acest tip de aliaj a fost ales încă de la inventarea radiatorului ca schimbător de căldură. Rezistenţa dovedită la coroziune recomandă caloriferele din fontă pentru proiecte de amploare. Dacă urmăreşti clădiri de patrimoniu cu o vechime mai mare de un secol, vei putea observa starea de conservare a elemenţilor unui calorifer de fontă.
Fonta se încălzeşte ceva mai greu decât aluminiul şi oţelul, însă caloriferul rămâne cald o bună perioadă după ce sursa de căldură a ieşit din funcţiune.
Numărul de ferestre
Numărul de ferestre dintr-o încăpere poate influența necesarul de căldură. Specialiştii recomandă ca sub fiecare fereastră să fie instalat un calorifer pentru a face faţă diferenței de temperatură din cameră.
Astfel, dacă ai mai multe ferestre simple în acelaşi spaţiu, poţi instala câte un calorifer oţel panel tip 33 DKEK, 600×1000 sub fiecare. Atunci când căldura porneşte din locul în care se pierde în mod normal energie termică ai toate condiţiile pentru a crea o atmosferă plăcută şi confortabilă.
Tipul de încălzire
În alegerea caloriferelor potrivite va trebui să ţii cont şi de tipul de încălzire instalat în casă. În cazul locuinţelor racordate la sistemul centralizat de încălzire sau al celor cu centrală proprie pe gaze sau combustibili solizi poţi alege orice tip de calorifer din aluminiu, oţel sau fontă.
Radiatoarele electrice au alte specificaţii cu privire la modul de instalare, aşadar trebuie alese din această gamă pentru a fi compatibile.
Dincolo de potrivire şi utilitate, caloriferele reprezintă un element vizibil în majoritatea camerelor. Aşadar nu trebuie să ignori aspectul estetic. Alege modele de dimensiunile şi puterea potrivită cu suprafaţa camerei şi ţine cont de felul cum va arăta caloriferul pe perete.