Potasiul este un element esențial pentru sănătate și joacă un rol important în funcționarea normală a organismului. Din nefericire însă, multe persoane nu obțin cantiatea necesară a acestui mineral din dieta zilnică. Întrucât alimentele bogate în potasiu pot oferi numeroase beneficii pentru sănătatea generală, află în continuare câteva motive pentru care ai putea considera includerea acestora în dieta existentă deja!
Contribuie la reglarea nivelului fluidelor
Potasiul joacă un rol important în reglarea nivelului de fluide din organism, ceea ce ajuta la sănătatea generală, întrucât orice dezechilibru poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni grave. De asemenea, nivelul optim al potasiului poate ajuta și la menținerea în limite normale a tensiunii arteriale și la prevenirea retenției de apă în organism.
Potasiul ajută la echilibrarea corectă a fluidelor existente între celule și este necesar pentru o circulație normală și funcționarea corectă a organelor interne. Mai mult decât atât, acesta ajută și sistemul cardiovascular prin menținerea fluxului sangvin optim, asigurând astfel oxigenarea corespunzătoare a organelor.
Este important pentru sistemul nervos
Potasiul este esențial pentru sistemul nervos întrucât joacă un rol vital în transmiterea impulsurilor nervoase de la creier către organe și invers. Potasiul reglează fluxul de impulsuri și garantează transmiterea exactă și rapidă a acestora.
Mai mult decât atât, potasiul este necesar pentru buna funcţionare a sistemului neuromuscular şi poate contribui la activarea neuronilor. Adiţional, acesta poate contribui și la menţinerea stresului fizic și mental la un nivel cât mai scăzut și poate preveni oboseala cronică.
Ar putea reduce tensiunea arterială
Potasiul joacă un rol important și în reducerea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge și reducerea presiunii sângelui asupra pereților vasculari. Un studiu efectuat pe voluntari care au consumat alimente bogate în potasiu a constatat că cei care au inclus în alimentație mai mult potasiu au avut o scădere semnificativa a tensiunii arteriale [1]. Aceasta asociere a fost susținută și de o meta-analiza care a concluzionat că adăugarea alimentelor bogate în potasiu s-a dovedit a fi un mod foarte bun de reducere a tensiunii arteriale [2].
Alimentele cu mult potasiu sunt, de obicei, bogate și în antioxidanți care pot diminua inflamația și care pot reduce valorile tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, acestea tind să conțină și magneziu și fibre solubile, care pot contribui și ele la reducerea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Alimente bogate în potasiu
Alimentele bogate în potasiu sunt esențiale pentru funcționarea organismului și pentru menținerea sănătății. Majoritatea alimentelor care conțin potasiu sunt, de asemenea, bogate și alte vitamine și minerale esențiale. Iată o listă cu alimente bogate în potasiu pe care le poți include în dieta ta:
- fructe – avocado și bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, dar și de alte vitamine și minerale cum ar fi manganul și vitamina B6;
- legume – cartofii, dovleceii, sparanghelul și vinetele, toate sunt legume nutritive care au un conținut ridicat de potasiu. Cartofii sunt o sursă importantă de carbohidrați și fibre solubile, dovleceii și sparanghelul conțin vitamina C, iar vinetele au cantități ridicate de antioxidanți și fibre;
- produse lactate – iaurtul, laptele și brânza de vaci sunt produse bune pentru un aport crescut de potasiu. Iaurtul este un aliment probiotic bogat în bacterii benefice pentru digestie, în timp ce laptele este un produs lactat care conține proteine esențiale pentru creșterea și menținerea masei musculare.
Multe dintre aceste alimente sunt ușor de obținut și de introdus în dieta zilnică, motiv pentru care poți beneficia de avantajele potasiului fără prea multe bătăi de cap. Pentru a preveni orice potențiale complicații asociate cu nivelul ridicat de potasiu, discută cu medicul de familie înainte de începe orice tip de dieta, pentru a putea determina nivelul actual de potasiu din organism!
Referințe:
- A;, Naismith DJ;Braschi. “The Effect of Low-Dose Potassium Supplementation on Blood Pressure în Apparently Healthy Volunteers.” The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12844375/. Data accesării: 19.02.2023
- Filippini, Tommaso, et al. “Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.” Journal of the American Heart Association, U.S. National Library of Medicine, 16 June 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/. Data accesării: 19.02.2023
- Rămân, Ryan. “What Does Potassium Do for Your Body? A Detailed Review.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do. Data accesării: 19.02.2023
- “Potassium: Health Benefits and Recommended Intake.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/287212. Data accesării: 19.02.2023
- “Potassium Supplements: Benefits, Potassium Deficiency, Dosage, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/supplement-guide-potassium. Data accesării: 19.02.2023