Atunci când există dorința de a face o tranziție de la dieta clasică la cea vegetariană, majoritatea celor îndrăzneți se întreabă cum pot păstra ingeniozitatea în rețetele pe care le urmează conform noilor condiții.
Din fericire, dieta vegetariană nu este un stil alimentar care să priveze bucătăria de creativitate, ci doar o nouă provocare care trebuie luată ca atare și apreciată pentru ceea ce este. Astfel, există o mulțime de alternative delicioase și sănătoase disponibile pentru cei care decid să renunțe la carne, fie ca metodă temporară (precum în timpul postului), cât și de termen lung sau chiar permanent.
Aici sunt cinci rețete care cu siguranță te vor încuraja să dai o șansă acestui tip de alimentație:
- Paste Bolognese vegetariene
Deși primul instinct ar fi să excluzi o rețetă care, în mod clasic, are carnea de vită element central, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că pastele bolognese vegetariene ocupă un loc în această listă.
Această reinterpretare a pastelor folosește alternative de carne precum soia granulată sau ciuperci pleurotus pentru a obține o consistență și o aromă cât mai asemănătoare.
Poți adăuga legumele din reteta paste bolognese originală, precum morcovii, țelina și ceapa, pentru a completa savoarea și a menține gustul obișnuit.
- Burgeri vegetali
Burgerii vegetarieni sunt probabil printre primele feluri de mâncare alternativă implementată în multe restaurante din lume. Acesta poate presupune fie înlocuirea cărnii cu brânza Haloumi (în cazul ovo-lacto-vegetarienilor) sau, de ce nu, cu un burger de soia sau mazăre.
Uneori, carnea poate fi înlocuită și cu o combinație de nuci, leguminoase și legume. Se pot adăuga sosuri și condimente pentru a obține un gust bogat și complet.
Nu uita, de asemenea, să servești burgerul vegetal între două felii de pâine integrală și cu o salată proaspătă alături, pentru a obține o masă completă și satisfăcătoare care te va face să uiți de rețeta originală.
- Tocăniță de legume
Cele mai citite articole
Una dintre cele mai simple și universal adoptate feluri de mâncare potrivite pentru vegetarieni este tocănița de legume.
Dacă ești în căutarea unei alternative sănătoase și pline de gust la clasica tocăniță de carne, încearcă o tocăniță de legume condimentată și preparată într-un mod cât mai interesant. În cazul în care, totuși, îți lipsește textura cărnii, poți folosi și aici alternativele de carne disponibile în magazine (ex: soia, mazăre, ciuperci).
Se adaugă cartofi (clasici și/sau dulci), dovlecei, morcovi, țelină Apio și ardei, pentru a completa consistența și textura și pentru a adăuga un plus de culoare. Servește-o alături de un orez brun, paste sau quinoa pentru a obține un meniu echilibrat și sățios.
- Pizza vegetariană
Pizza este un fel de mâncare apreciat indiferent de tipul de dietă adoptat, astfel că vegetarienii nu trebuie nicidecum să o excludă din meniul lor.
Dacă ești ovo-lacto-vegetarian, poți opta pentru o pizza cu mai multe tipuri de brânzeturi. În cazul în care ești și consumator de pește, variantele cresc semnificativ, întrucât poți adăuga somon, ton și anșoa.
Legumele precum anghinarele, ciupercile, măslinele, sparanghelul și ceapa sunt întotdeauna opțiuni inedite și delicioase pe care le poți adăuga fie că ești vegetarian, fie că ești vegan sau chiar și consumator de carne ocazional.
- Lasagna vegetariană
Lasagna este un preparat culinar care a căpătat recent din ce în ce mai multă popularitate și la noi în bucătărie, iar versiunea vegetariană este la fel de delicioasă.
Se înlocuiesc straturile de carne cu un amestec de legume (ex: spanacul, ciuperci, dovleceii). Se adaugă sos de roșii și sos bechamel (vegetal) pentru a completa aromele și texturile variantei originale.
În concluzie, cu aceste cinci alternative delicioase ale mâncărurilor clasice, nu mai trebuie să te simți privat de gustul și satisfacția oferite de mâncărurile pe care le iubeai înainte. Indiferent dacă îți este poftă de paste bolognese, burgeri, pizza sau alte feluri de mâncare, opțiunile vegetariene sunt la fel de apetisante și delicioase dacă adaugi un strop de creativitate în bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock