Căderea excesivă a părului poate fi o problemă supărătoare, care provoacă adesea îngrijorare și afectează stima de sine, în special în cazul femeilor.
Cu toate acestea, dacă este diagnosticată corect, aceasta poate fi ținută sub control cu mici schimbări în rutina de îngrijire și o alimentație corespunzătoare.
Cel mai bun mod de a încetini sau de a opri căderea părului este să abordezi problema de la rădăcina și să afli cauza ce determină căderea acestuia. Uneori, căderea părului este temporară, poate fi moștenită sau se poate datora unui factor de stres major.
Din fericire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni căderea părului sau pentru a încuraja creșterea acestuia.
Iată la ce trebuie să fii atent pentru a te bucura de un păr des și sănătos.
Excluderea cauzelor medicale
Nu aștepta până căderea părului devine o problemă prea serioasă. Pentru a nu deveni o problemă copleșitoare, este necesar să te consulți cu un dermatolog care îți va explica toate opțiunile de tratament.
Este normal să pierzi în jur de 100 de fire de păr pe zi din cauza ciclului normal de creștere. Dar dacă pierzi mai mult, este recomandat să discuți cu medicul tău pentru a exclude orice afecțiune medicală și pentru a discuta opțiunile pe care le ai pentru a remedia problema.
De îndată ce observi că îți cade părul mai mult decât de obicei este timpul să vă vizitezi dermatologul.
Aceasta este regula numărul unu atunci când vrei să previi căderea masivă a părului. Aplicarea unui tratament pentru căderea părului în stadii incipiente poate ajuta la minimizarea căderii părului și la creșterea șanselor de eficacitate a tratamentului.
Dieta
Creșterea părului trece prin diferite etape pe parcursul vieții. Când ești tânăr și ai o stare generală de sănătate bună, părul pare să crească rapid.
Pe măsură ce îmbătrânești, procesul de creștere poate încetini din diverse motive, inclusiv încetinirea metabolismului, modificări hormonale și modificări la nivelul foliculilor de păr.
Totuși, cert este că un păr sănătos depinde foarte mult de nutriție. La fel cum nutrienții potriviți ajută la menținerea sănătății pielii și a organelor interne, nutrienții pot afecta și creșterea părului.
Cele mai citite articole
În general, o dietă bogată în nutrienți va acoperi multe dintre cauzele căderii părului. De asemenea, ia în considerare și câteva suplimente care promovează creșterea părului prin furnizarea de substanțe nutritive de care părul tău are nevoie pentru a crește, cum ar fi complexul B, zinc, acid folic, printre alte substanțe nutritive care te pot ajuta să ai un păr mai gros, mai puternic și mai lung.
Foliculii de păr sunt constituiți în principal dintr-o proteină numită cheratină. Prin urmare, o dietă bogată în proteine poate ajuta la prevenirea căderii părului. Alegerile pentru o dietă sănătoasă bogată în proteine includ alimente precum: ouă, nuci, fasole și mazăre, pește, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pui, curcan.
Regimul de îngrijire a părului
Multe persoane care folosesc șampoane împotriva căderii părului spun că părul lor continuă să cadă. Asta deoarece șampoanele pentru căderea părului fac mai degrabă parte din categoria “produse ce nu fac rău”. Ele sunt de fapt gândite ca un produs complementar tratamentului farmaceutic.
De asemenea, este recomandat să eviți dușurile fierbinți. Oricât de reconfortante ar fi, acestea deshidratează firele de păr și lipsesc scalpul de uleiurile sale naturale, ceea ce duce la un păr uscat și fragil, predispus la rupere.
În schimb, optează pentru apă călduță și încearcă să scazi și mai mult temperatura atunci când clătești părul.
Nici pieptănarea părului umed nu este recomandată atunci când te confrunți cu căderea părului. Firele de păr nu sunt niciodată mai fragile și predispuse la rupere decât atunci când sunt ude.
De aceea, este important să folosești un pieptene cu dinți largi sau să lași mai întâi părul să se usuce înainte de coafare.
Stresul și obiceiurile deficitare
Ne putem confrunta cu stresul în multe feluri, o lipsă de somn, o zi grea la birou, o dietă proastă, un mediu poluat. Indiferent sub ce formă, stresul este unul dintre cei mai mari vinovați pentru căderea părului.
Stresul poate face ca părul să nu mai crească și poate provoaca o cădere excesivă. Poate provoca, de asemenea, un răspuns autoimun în care sistemul imunitar al organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Hormonii pe care corpul nostru îi eliberează atunci când este stresat sunt cei care perturbă ciclul de creștere a părului. Ca urmare, părul intră într-o perioadă de repaus mai lungă, ceea ce oprește creșterea.
Modul în care îți reduci la minimum stresul depinde de tine, deoarece diferă de la o persoană la alta. Poți începe prin a te odihni consistent, a face exerciții fizice frecvente, a mânca sănătos, a te menține hidratat și a evita fumatul și alcoolul.
Așadar, căderea părului, deși supărătoare, poate fi remediată dacă ești decis să abordezi corect această problemă și să faci unele schimbări în alimentație și în rutina de îngrijire.
Sursa foto: Shutterstock.com