In prezent, exista si segmente ale populatiei care sunt mai putin familiarizate cu progresele tehnologice si, prin urmare, sunt expuse riscului de excludere financiara. Adaugand la aceasta problema, in urma pandemiei s-a observat si reducerea ramurilor de activitate fizice, in special in mediul rural. De aceea, este important ca oamenii sa se adapteze noilor cerinte, iar Vestor ofera cursuri de educatie financiara.
Pentru a atenua aceste riscuri, trebuie sa se ofer populatiei cunostintele necesare pentru a interactiona adecvat cu noile medii digitale si sa aiba posibilitatea sa inteleaga produsele financiare care le sunt oferite si, astfel, sa poata gestiona corect finantele personale.
Tranzitia catre economii durabile
In ultimii ani, a devenit evidenta necesitatea de a accelera tranzitia catre o economie circulara, cu emisii reduse de carbon. Aici, sectorul financiar va juca un rol cheie in promovarea finantarii durabile. Au aparut noi concepte precum criteriile de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) sau investitiile responsabile din punct de vedere social (SRI). Ele vor fi protagonistii acestei noi ere si vor fi punctul central pentru majoritatea companiilor.
Cele mai citite articole
In acest context, initiativele de educatie financiara ar trebui sa includa si instrumente care sa le permita cetatenilor sa inteleaga aceste noi concepte si sa ia decizii financiare. Prin urmare, in fata acestor provocari prezente si viitoare, educatia financiara a devenit o abilitate cheie ca element fundamental al dezvoltarii.
Este, de asemenea, un instrument de protectie a consumatorilor, datorita relatiei stranse pe care o are cu sanatatea financiara, care, in cele din urma, are un impact asupra bunastarii personale.
In sfarsit, trebuie remarcat faptul ca educatia financiara este, de asemenea, un element cheie in atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) incluse in Agenda 2030, prin promovarea luarii deciziilor financiare in cunostinta de cauza si influentarea dobandirii unor bune obiceiuri de economisire si cheltuieli si a consumului responsabil, si, in consecinta, permitand cetatenilor sa isi gestioneze bine finantele personale.
Al patrulea obiectiv din lista ODD-urilor este de a „asigura o educatie de calitate incluziva si echitabila si de a promova oportunitati de invatare pe tot parcursul vietii pentru toti ”. Acest obiectiv se bazeaza pe premisa ca educatia de calitate este esentiala pentru prevenirea saraciei, reducerea inegalitatilor sociale si oferirea de oportunitati mai bune.