Dacă ai deschis o afacere, trebuie să iei în calcul faptul că desfășurarea obiectului de activitate implică multă responsabilitate, mai ales dacă ai ales un domeniu care presupune generarea de deșeuri periculoase. Cele mai întâlnite tipuri de deșeuri periculoase sunt: uleiuri uzate, substanțe de curățare uzate, deșeuri din industria metalurgică sau chimică sau deșeuri din construcții și demolări.
Totuși, grija față de mediul înconjurător ar trebui să devină preocuparea principală a fiecărei firme, indiferent de activitățile realizate. Astfel, una dintre cele mai importante sarcini de care va trebui să te ocupi este managementul deșeurilor cu impact semnificativ asupra mediului.
Depozitarea deșeurilor periculoase – una dintre etapele cheie ale managementului deșeurilor
Fiecare etapă a procesului prezintă o importanță semnificativă. Însă, activitățile de depozitare deseuri periculoase ar trebui realizate cu atenție, tocmai pentru că orice greșeală poate genera repercusiuni grave.
O firmă specializată în gestionarea deșeurilor te va ajuta să efectuezi totul conform prevederilor legale. În ceea ce privește depozitarea se vor lua în calcul următoarele aspecte:
– Caracteristicile deșeurilor generate – Specialiștii vor categoriza deșeurile în funcție de specificații și impactul pe care îl au asupra mediului. Astfel, vor putea definitiva strategii eficiente.
– Materialele din care sunt realizate recipientele destinate depozitării – Deșeurile trebuie stocate în condiții de maximă siguranță pentru a evita posibilele accidente sau situații neplăcute. Pentru a definitiva alegerea corectă se vor lua în calcul factori precum: nivelul de toxicitate, riscul de aprindere sau gradul de coroziune. Mai apoi, vor fi stabilite dimensiunile potrivite pentru fiecare recipient de depozitare în parte.
– Etichetarea recipientelor – Imediat ce deșeurile au fost integrate în containere se trece la faza de marcare. În exteriorul recipientelor ar trebui să se regăsească detalii despre tipul deșeurilor depozitate și pericolele pe care le pot genera. De asemenea, sunt necesare și informațiile care țin de funcționarea generatorului.
– Evaluarea periodică – Consecvența este principiul cheie care stă la baza rezultatelor de succes. Companiile care furnizează servicii de depozitare deșeuri periculoase vor verifica la un anumit interval de timp starea recipientelor. Vor fi analizate cu atenție următoarele aspecte: gradul de deteriorare, vizibilitatea etichetelor și siguranța sistemelor de închidere.
Cât durează depozitarea deșeurilor periculoase?
În ceea ce privește timpul alocat depozitării, regulile sunt următoarele:
– 1 an pentru deșeurile care urmează să fie eliminate;
– Cel mult 3 ani pentru deșeurile care urmează să fie valorificate.
Depozitarea deșeurilor periculoase presupune un simț ridicat al responsabilității. Tehnicile de lucru ar trebui realizate conform standardelor înalte de siguranță, confort și funcționalitate. Tocmai de aceea, colaborarea cu o firmă specializată, cum este Indeco Grup, devine una dintre cele mai avantajoase investiții pe care le poți face.