Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni medicale la nivel mondial. Se estimează că aproximativ 15% până la 30% din populația adultă a lumii suferă de această boală, care nu trebuie lăsată fără tratament. Cel de sinteză se administrează pe termen lung și, din păcate, în timp, pot apărea tot felul de efecte adverse. Vestea bună este că tensiunea arterială poate fi scăzută în mod natural, cu remedii naturiste, prin alimentație și cu mici obiceiuri de zi cu zi.
Ce este tensiunea arterială
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor prin care circulă. Este exprimată în două măsurători: tensiune sistolică și diastolică. Tensiunea arterială sistolică reprezintă presiunea maximă în artere atunci când inima pompează sânge – nivelul ei optim este cuprins între 100 și 120 mmHG. Tensiunea diastolică este presiunea minimă pe artere, între bătăile inimii, atunci când inima se relaxează – valorile ei normale variază între 65 și 80 mmHg.
Când vorbim despre hipertensiune
120 / 80 mmHg este considerată tensiune normală. La fel de normal este ca valorile să fluctueze, să crească sau să scadă în funcție de momentul zilei, de activitățile fizice desfășurate, de emoțiile trăite într-un anumit moment.
Diagnosticul de hipertensiune se pune atunci când valorile normale sunt frecvent depășite, indiferent de ce faci sau în ce moment îți măsori tensiunea. Adică dacă ai foarte des peste 139 / 89 .
Care sunt simptomele hipertensiunii
I se mai zice și „ucigașul tăcut” pentru că mulți oameni o au fără să știe. În special în stadii incipiente, hipertensiunea nu dă simptome prea evidente. Abia în stadii mai avansate sau dacă suferi de această boală și nu iei tratamentul potrivit, hipertensiunea dă următoarele simptome:
– Dureri de cap (de obicei în partea din spate a capului);
– Stări de amețeală, confuzie sau vertij;
– Vedere încețoșată;
– Durere în piept;
Cele mai citite articole
– Dificultăți de respirație.
Poți să-ți cumperi un tensiometru și să-ți iei acasă tensiunea. Totuși, diagnosticul de hipertensiune îl pune medicul cardiolog, în urma unui set mai amplu de investigații.
Ce se întâmplă dacă nu iei măsuri?
Lăsată netratată, hipertensiunea este extrem de periculoasă: afectează inima, deteriorează arterele cu scăderea fluxului de sânge și oxigen către organe, crește riscul de AVC, de infarct, afectează rinichii, ochii, creierul.
Cum se scade, în mod natural, tensiunea arterială
1. Cu tratament adaptat
În hipertensiune, tratamentul trebuie individualizat, adaptat în funcție de stadiul bolii, de cauza care a declanșat-o și de particularitățile fiecărei persoane în parte (probleme de sănătate conexe, cât de mare îi e tensiunea). Tratamentul naturist, pe bază de plante medicinale, poate fi folosit cu succes în stadii incipiente ale bolii. Dacă hipertensiunea e cronică, avansată, tratamentul naturist poate fi folosit în completarea celui de sinteză, pentru o mai bună gestionare a bolii.
Remediile pentru tensiune mare constau în ceaiuri și capsule pe bază de păducel, vâsc, șerlai, sunătoare, roiniță, tarhon și talpa gâștei. Sunt plante cu efect vasodilatator, cardiotonic, calmant, cu eficiență confirmată clinic în scăderea tensiunii arteriale. Cura cu aceste remedii se poate ține a la long.
2. Prin ajustarea dietei
Dacă ai tensiune mărită, este necesar să faci și schimbări în alimentație. În primul rând trebuie să reduci consumul de sare. Adaugă din ce în ce mai puțină în mâncare, atunci când gătești, și te vei obișnui să mănânci mai nesărat. Evită mezelurile, murăturile sărate, chips-urile, popcorn-ul, dar și mâncărurile grase, prăjite, bogate în colesterol, pline de E-uri.
Alimentația ta e bine să constea în legume și fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase, carne slabă preparată la grătar sau la cuptor, pește și fructe de mare, uleiuri presate la rece. Vei descoperi, încet, încet, că mâncarea aceasta sănătoasă este chiar mai gustoasă decât cea semipreparată sau de la fast-food.
3. Cu mici schimbări ale stilului de viață
Pe lângă alimentație și remediile din plante, e bine să fii puțin atent și la stilul de viață.
- evită stresul, anxietatea, supărările și emoțiile puternice (care cresc tensiunea);
- nu pierde nopțile și dormi măcar 7-8 ore;
- fă regulat mișcare;
- scapă de kilogramele în plus;
- hidratează-te suficient pe parcursul zilei;
- redu consumul de alcool, de cafea și încearcă să te lași de fumat.
Cu hipertensiunea nu e de glumit, iar cele trei metode naturale de a o ține sub control sunt extrem de necesare. Urmează-le pe toate, în paralel! Nu e suficient doar tratamentul naturist pentru tensiune mare, fără schimbări ale stilului de viață sau fără ajustarea dietei. Respectă indicațiile medicului, mergi periodic la analize și te vei simți bine, fără complicații, riscuri și probleme.