Știai că România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat grad de poluare al aerului? Zonele urbane sunt cele mai afectate, din cauza conglomeratelor industriale și a traficului constant de mașini.
Te întrebi care sunt domeniile care produc cele mai multe deșeuri, dar și care sunt cele mai indicate acțiuni de prevenție? Afli în rândurile de mai jos!
Cele mai multe deșeuri rămân cele produse în domeniul construcțiilor
Anual, la nivel european, sunt generate aproximativ 2,2 miliarde de deșeuri. Statistica este una destul de îngrijorătoare, mai ales că resursele mediului înconjurător sunt exploatate la maxim. Printre cele mai răspândite tipuri de deșeuri se numără cele municipale – circa 27% din totalul generat, conform unui raport de la sfârșitul anului 2020. Deșeurile municipale sunt produse în urma activităților rezidențiale, dar și a celor comerciale și se numără printre principalele cauze ale poluării în România. În această categorie pot fi incluse ambalajele, hârtia, plasticul, cartonul, sticla sau materialele textile.
Deșeurile provenite din sectorul construcțiilor afectează cel mai tare mediul înconjurător. Printre cauzele care au dus la o asemenea situație se numără:
- Lipsa unui sistem bine organizat de valorificare și raportare a deșeurilor. Mulți constructori aruncă materialele la groapa de gunoi sau le amestecă cu alte deșeuri, fără a urma directivele europene.
- Prea puține centre speciale de concasare și tratare a deșeurilor rezultate din activitățile de construcții.
- Inexistența unei abordări sustenabile pe termen lung. Din dorința de a reduce costurile aferente gestionării deșeurilor, uneori acestea sfârșesc în locuri nepermise și impactează ecosistemele.
DEEE-urile, fluxul de deșeuri cu cea mai mare rata de creștere din lume
Cele mai citite articole
Deșeurile produse în sectorul construcțiilor nu sunt singurele care contribuie la apariția dezechilibrelor de mediu. În 2023, în România au fost generate pe cap de locuitor 7 kilograme de DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice). Rata reciclării rămâne destul de mică în comparație cu cea promovată la nivel european. Procentul este mai mic de 25%, în contextul în care UE promovează o rată de 65% pentru colectare și 80% pentru reciclare. Motivul? S-a demonstrat că românilor le place să păstreze echipamentele vechi, în speranța că le vor mai folosi vreodată. Adevărul este că aproximativ 17.000 tone de DEEE-uri rămân blocate în gospodării, ceea ce sporește gradul de contaminare a solului, apei și aerului. De asemenea, sănătatea umană poate fi afectată.
Dacă te întrebi unde se reciclează electrocasnicele, e bine să știi că există numeroase companii care asigură transportul, depozitarea și valorificare adecvată a materialelor. Multe dispozitive electronice conțin piese care pot fi reutilizate cu succes.
Nevoia acțiunilor de informare
Poate cea mai pregnantă cauză a producerii deșeurilor în România și nu numai este lipsa unor campanii constante de conștientizare și informare. Cetățenii au nevoie, mai ales în contextul în care tehnologia evoluează pe zi ce trece, să înțeleagă cum să aleagă echipamente durabile și unde să le predea atunci când nu mai pot fi reparate.
Ce obligații au companiile?
În România, legea spune că toate companiile care pun pe piață produse electronice și electrocasnice sunt responsabile de acestea până la finalul ciclului de viață având obligația organizării sistemului de management atunci când ele devin deșeuri.
În cazul în care ai o firma care comercializează produse electrice și electronice, trebuie să îți îndeplinești obligațiile de mediu. Pentru acest lucru, poți apela la o organizație de transfer de responsabilitate.Aceste organizații funcționează în conformitate cu legislația în vigoare: acordă suport și consultanță privind obligațiile de mediu, realizează raportările către autorități și dispun de o infrastructură de colectare mult mai bună, asigurând trasabilitatea și valorificarea deșeurilor în condiții de siguranță.