- Astfel, în anul 2000, o companie elvețiană fondată de Bernard Weber a avut o astfel de inițiativă și a restrâns opțiunile, așa că acum avem și cele 7 minuni ale lumii moderne.
Cum a putut o companie elvețiană să stabilească „minunile” în numele întregii lumi?
Din punct de vedere tehnic, nu avea cum să o facă. Dar, la fel cum se întâmplă într-o țară democratică, când populația își exprimă opțiunile prin vot, la fel au fost exprimate și în acest caz voturi din întreaga lume pentru a decide asupra acestor 7 noi minuni.- În timpul Jocurilor Olimpice de la Sydney, toate țările au fost îndemnate să voteze fie prin telefon, fie prin SMS. Dar oare nu însemna asta ca țările cu cea mai mare populație să își fi votat în mod normal monumentele din țara lor? Ei bine, probabil că s-a încercat, dar nu s-a reușit; drept dovadă pe lista minunilor lumii apare astăzi Orașul Petra din Iordania, țară cu doar 7 milioane de oameni.
Care au fost criteriile pentru ca un monument să poată deveni o minune a lumii moderne
Estetica a fost evident un criteriu, dar au mai fost alte câteva lucruri luate în considerare.- Toate monumentele a trebuit să fie opera omului pentru a evidenția culmile pe care le poate atinge creația umană.
- Monumentul propus trebuia să aibă o importantă valoare culturală și de patrimoniu, care să exprime diversitatea culturală a lumii.
- De asemenea, a fost important să luăm în considerare instrumentele arhitecturale limitate disponibile la momentul construirii monumentului și să le comparăm cu „minunea” care există și astăzi drept mărturie.
- Monumentele care erau prea recente sau cele care necesitau reparații considerabile nu au fost luate în considerare.
1)Marele Zid Chinezesc
Marele Zid este situat la Beijing (China) a fost construit în secolul al VII-lea î.Hr., în timpul dinastiei Ming ca protecție împotriva invaziilor și atacurilor străine.- A fost nevoie de aproape două milenii pentru a fi construit, iar un sfert din lungimea sa este formată din bariere naturale, cum ar fi râuri și lanțuri muntoase.
- Măsoară aproximativ 21.196 km și este făcut din piatră, cărămidă, lemn și lut. Marele Zid este construit de la est la vest, extinzându-se de la Dandong până la Lacul Lop.
2) Chichen Itzá
Chichen Itza este un oraș mayaș din Mexic, numit după tribul mayaș „Ítza’„. Conține multe temple și monumente, cel mai faimos fiind „Castelul”, care este o piramidă în trepte.- Această piramidă este formată din 365 de trepte, numărul de zile dintr-un an solar, ceea ce demonstrează abilitățile astronomice ale mayașilor, aceiași care au prezis sfârșitul controversat al lumii în 2012.
3) Orașul Petra
Orașul Petra este situat în Iordania. Acest frumos sit arheologic din Orientul Mijlociu a fost pierdut (adică, descoperirea s-a a fost uitată) timp de cinci secole, câștigându-și astfel numele de „Orașul pierdut”.- A fost redescoperit în 1912 de către arheologi. Cândva, orașul a fost capitala nabateenilor, un trib arab, care l-au făcut un important centru comercial pentru mirodenii.
- „Petra” înseamnă „stâncă” în greacă, ceea ce este un nume foarte potrivit, deoarece întregul oraș este format din pietre de gresie sculptate. Este format din multe temple sculptate și are 3000 de morminte!
- Potrivit arheologilor care au efectuat săpături în zonă, nabateenii au reușit performanța de a ridica un oraș în deșert datorită abilității și ingeniozității lor de a controla rezerva de apa, prin crearea unei oaze artificiale.
4) Machu Picchu
Machu Picchu este un sit faimos unde pot fi văzute rămășițele civilizației incașe din Peru. Conține terase, piețe și temple. Poți ajunge la această locație exotică, amplasată între Munții Anzi, doar pe jos sau cu elicopterul.- Se crede că orașul a fost construit în 1450 d.Hr. și este făcut din piatră de munte cu pereți din piatră șlefuită și tăiată cu o precizie milimetrică. Toate clădirile sunt construite exclusiv din blocuri de piatră, care ajung chiar și la 50 de tone.
- Scopul exact al construcției rămâne un mister pentru cercetători. Principala teorie este că orașul ar fi fost un spațiu religios sacru, în timp ce alte teorii susțin că ar fi ori un spațiu exclusivist dedicat nobilimii, ori un centru de control al economiei regiunilor cucerite, ori punct de observație astronomică.
5) Statuia Hristos Mântuitorul de la Rio de Janeiro
Aflată în Brazilia, statuia Hristos Mântuitorul („Cristo Redentor”) este un simbol monumental al credinței creștine în întreaga lume. Este o statuie colosală ce Îl reprezintă pe Iisus Hristos, realizată după Primul Război Mondial, când omul a început să se îndoiască de existența lui Dumnezeu.- Amplasată pe muntele Corcovado, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării, în pădurea Tijuca, monumentul are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone.
- Designul statuii a fost proiectat de Carlos Oswald, iar sculptura a fost executată de Paul Landowski. La sculptarea chipului lui Iisus a fost ajutat și de sculptorul român Gheorghe Leonida.
6) Colosseumul
Situat în Roma, Italia, Colosseumul este cel mai mare amfiteatru din lume și este realizat din beton și piatră. A fost construit de dinastia Flavian, în urma domniei lui Nero, și finalizat în anul 80 d.Hr.- Aici au fost găzduite evenimente precum lupte de gladiatori și lupte cu animale. A fost folosit și pentru simularea unor activități navale, deoarece apa putea fi pompată în interiorul Colosseumului!
- Această clădire impresionantă avea 80 de intrări și putea găzdui între 50.000 și 80.000 de spectatori.
- Colosseumul a fost avariat de fulgere și cutremure și, și mai grav, de vandalism și poluare. Toate scaunele din marmură și materialele decorative au dispărut.
7) Taj Mahal
Construit de împăratul Imperiului Mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a treia soții, Noor Jahan, Taj Mahal este un simbol al iubirii. Situat în Agra, India, acest monument frumos este realizat din marmură albă translucidă, jasp și cristal.- A fost nevoie de aproximativ 22 de ani (între anii 1631 și 1653) pentru a fi construit acest mausoleu, pe malurile râului Yamuna, și de peste 20.000 de muncitori.
- Datorită materialelor folosite pentru construirea mausoleului, în timpul zilei, zidurile Taj Majalului par a avea culori diferite. În lumina dimineții, mausoleul este roz, seara devine alb, iar noaptea, în lumina lunii, zidurile par aurii.
Ce alte monumente s-au aflat printre preferințele celor care au votat minunile lumii moderne
În finala dedicată votului pentru minunile lumii moderne au ajuns 21 de monumente, iar dintre acestea au fost alese, în anul 2007, cele 7 noi minuni ale lumii, pe care le-am prezentat mai sus. Dacă ești curios să afli care au fost celelalte pretendente la titlul de „minuni ale lumii”, iată lista acestora:- Castelul Neuschwanstein din Schwangau, Germania;
- Acropole din Atena, Grecia;
- Palatul Alhambra din Granada, Spania;
- Templul Angkor, Cambodgia;
- Turnul Eiffel din Paris, Franța;
- Hagia Sophia din Istanbul, Turcia;
- Piramida lui Kheops din Egipt;
- Templul Kiyomizu din Kyoto, Japonia;
- Kremlinul și Catedrala Sf. Vasile din Moscova, Rusia;
- Statuia Libertății, New York, USA;
- Stonehenge din Amesbury, Marea Britanie;
- Opera din Sydney, Australia;
- Orașul Timbuktu din Mali, Africa de Vest;
- Statuile din Insula Paștelui.